Associated Press o “Danu srpskog jedinstva”: Slični događaji doveli su do ratova devedesetih!

Srbija od danas slavi novi nacionalni praznik pokazivanjem vojne moći i pozivom svim Srbima na Balkanu da se ujedine ispod jedne zastave, što je izazvalo zabrinutost kod susjeda, nekoliko decenija nakon što su slične akcije dovele do krvavih ratova 1990-tih godina, piše američka novinska agencija Associated Press (AP).

Srbima je rečeno da danas istaknu državne zastave bilo gdje da žive u regionu ili u svijetu kako bi obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

AP piše da je na otvaranju cjelodnevnog niza ceremonija obilježavanja ovog praznika, populistički predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao postavku vojne opreme u jednom beogradskom parku, rekavši da je Srbija spremna da odgovori na prijetnje izvana.

Rekao je da je vojska sada pet puta jača nego prije pet godina i najavio nove vojne nabavke, prenosi Beta.

Demonstracija moći i pozivi srpskih zvaničnika na kreiranje “srpskog sveta” i političko ujedinjenje 1,3 miliona Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu izazvalo je zabrinutost tih susjednih zemalja.

Devedesetih godina prošlog stoljeća srpske snage su s finansijskom i političkom podrškom iz Beograda vodile krvave kampanje u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu s ciljem formiranja “Velike Srbije”, piše AP.

Međutim, nisu uspjeli da prekroje granice bivše Jugoslavije i naprave srpsku državu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je izjavio da ne može da vjeruje da “Srbi nemaju šta važnije i pametnije da rade” od uvođenja praznika koji “zadire u unutrašnje politike drugih država”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, najglasniji zagovarač “srpskog sveta”, kako ocjenjuje AP, odgovorio je Milanoviću da nema ničeg važnijeg od “očuvanja srpskog identiteta”.