Atif Dudaković: Kada je riječ o neprijateljima Bosne, nema ništa novo, general ne može cmizdriti ni tugovati!

General Armije Republike Bosne i Hercegovine i legendarni komandant Petog korpusa Atif Dudaković napustio je bolnicu nakon što je prošle sedmice hospitalizirani zbog zaraze koronavirusom.

Uspješno se izborio s bolešću i potvrdio svoje dobro raspoloženje kad se prvi put pojavio nakon izlaska iz bolnice i pozvao slušatelje Radio BIR-a na oprez i odgovornost.

– Ne može general cmizdriti, ili tugovati. Javnost od mene očekuje dobro raspoloženje. Moramo se čuvati i paziti druge. Imam mnogo prijatelja i mnogo poznanika. Suosjećamo jedan s drugim. Naš narod je takav i pokazao se kada je bilo teško, ne samo u slučaju bolesti. Uzmite kroz šta je taj naš narod prošao u prošlosti. Kad je najteže mi jedni drugima pomognemo. Nije to samo podrška Atifu Dudakoviću, već naša međusobna podrška. Želim da naš narod i naša Bosna i Hercegovina što prije stanu na čvršće noge u prevazilaženju iskustva ovog hibridnog rata – kazao je Dudaković.

Upitan o svom iskustvu liječenja u Podhrastovima, Dudaković je posvjedočio predanost medicinskog osoblja, ali i upozorio na kritičnu situaciju.

– Medicinska struka i zdravstveno osoblje obavljaju jedan plemenit i human posao. Oni su i sami izloženi bolesti, ali mobilisani su i daju sve od sebe. Svjedočim visokoj profesionalnosti, organizovanosti. Oni padaju s nogu radeći i zahvaljujući njima mnogi životi su spašeni. Zdravstvo je slika društva, kakva je Bosna, takvo joj je i zdravstvo. Možemo hvaliti, ali situacija je kritična i u problemima smo – kazao je Dudaković.

Dudaković je prokomentarisao i nedavno ponovljene prijetnje referendumom i otcjepljenjem, pristigle od dijela političkih zvaničnika iz bh. entiteta RS:

– ‘Je li to nešto novo da neprijatelji i dalje žele ostvariti svoje ciljeve? Svaki Bosanac i Hercegovac i svaki patriota koji govori o Bosni njima smeta. Naviknut sam na to. Mi moramo znati ko smo, šta smo i šta hoćemo, i ja po tom pitanju ne vidim ni naročite probleme ni rješenja. Svako neka obavlja svoj zadatak i ljudsku dužnost da čini i misli dobro. Neprijatelji Bosne koji su nam štetili i još uvijek nam štete su prolazni. Iza nas je debela prošlost i oni koji su dali živote za slobodu. Kad čovjek ode u bolnicu, i tada spozna i počne da cijeni ljudsku slobodu – zaključio je general Dudaković.