Austrijski Zeleni traže sankcije za Dodika: Moramo reagovati na ugrožavanje integriteta BiH

Ewa Ernst-Dziedzic, glasnogovornica Odjela za vanjsku politiku austrijskih Zelenih, pozvala je Austriju i Europsku uniju da zaustave nacionalističko djelovanje Milorada Dodika i uvedu sankcije političarima u RS-u.

U izjavi austrijskim medijima, Dziedzic je rekla da srpski nacionalisti očito rade na uništenju Bosne i Hercegovine i tome se mora stati na kraj.

“Upravo takvi planovi bili su povod za krvavi rat prije 30 godina. Ako Evropa sada zažmiri pred ovim opasnim razvojem događaja koji se dešavaju pred našim vratima, rizikujemo grubo buđenje”, upozorava austrijska političarka.

Također je pozvala na dosljedno djelovanje u zaštiti jedinstva Bosne i Hercegovine, te pozvala i Europsku uniju i austrijskog ministra vanjskih poslova da poduzmu određene radnje.

“Postoji potreba za uspostavljanjem jasnih crvenih linija. Evropska unija bi tako, kao što to čine i Sjedinjene Američke Države, trebala brzo odrediti konkretne opcije djelovanja, uključujući i restriktivne mjere, kako bi se na odgovarajući način reagovalo u slučaju dalje prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH”, poručuje Dziedzic.

Ako se sankcije i druge mjere ne mogu donijeti na nivou EU, austrijska političarka je objasnila da takve mjere moraju odobriti zemlje EU koje podržavaju Bosnu i Hercegovinu.

“Ako nije moguće takvu odluku donijeti na nivou EU, jer pojedine zemlje poput Mađarske i Slovenije podržavaju Dodikovu politiku, mpromo razgovarati o odgovarajućim mjerama u koordinaciji s drugim evropskim državama koje dijele naše mišljenje”, pojašnjava.

Povodom cijele situacije u Bosni i Hercegovini oglasila se zastupnica austrijskih Zelenih i članica Nacionalnog vijeća porijeklom iz naše države Bedrana Ribo.

“Rane iz rata daleko su od saniranih. Još jedan rat je posljednje što ljudi u Bosni trebaju. Država neće moći prebroditi ovu krizu bez pomoći izvana. Nakon što su SAD poduzele aktivnosti, krajnje je vrijeme da EU zauzme stav. EU ne može priuštiti da sa zabrinutošću gleda kako nacionalističke aktivnosti postaju opasne. Austrija ima posebnu odgovornost. Austrija i BiH su snažno povezane ne samo geografskom blizinom, već historijskim i porodičnim vezama”, zaključila je Ribo.