Avdo Avdić: Nermin Nikšić se kockao i na kraju ostao bez svega

U sudijskoj nadoknadi Dragan Čović je izgubio četvrtog delegata u Klubu Hrvata Doma naroda BiH. U sudijskoj nadoknadi, Elmedin Konaković je ostao bez funkcije zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. U regularnom vremenu, SDP BiH je ostao bez ijednog delegata u Domu naroda BiH. I tako najjača federalna stranka vladajuće koalicije, neće imati nikoga u rukovodstvo oba doma Državnog parlamenta. Nermin Nikšić se kockao i na kraju ostao bez svega. Nije dobio direktni mandat. Nije dobio kompenzacijski mandat. Nije postao državni delegat. I pitanje je da li će postati federalni premijer. Jer njegova je sudbina sada u rukama HDZ-a i SDA.

Bosna i Hercegovina je dobila novo Vijeće ministra. Prvi put je na čelu jedna žena – Borjana Krišto. U ovom trenutku, državnom izvršnom vlašću upravljaju dvije žene. Željka Cvijanović predsjedava Predsjedništvom, a Borjana Krišto Vijećem ministara. I to je pohvalno. Ali nije baš pohvalno kada, recimo, kao Sabina Ćudić, kažete da nikad nećete sa SNSD-om. Pa odete. Ili kada pričate o borbi protiv korupcije, pa glasate za Nenada Nešića. Ili kad ste feministica, pa glasate za Stašu Košarca. Ili kad kažete da dolaze vjetrovi promjena, a obnovite mandate za dvije trećine najgoreg Vijeća ministara u historiji. Ili kada ste principijelni sa SDA nacionalistima, a istovremeno sarađujete sa onima iz HDZ-a.

Ono što je dobro – sve priče o principima u politici su pale u vodu. I sada bi, barem, trebalo biti jasno da su svi isti. Svi gledaju svoj interes. I svi podjednako lažu. Kad to shvatimo, donosit ćemo racionalnije odluke.

Od bitnih vijesti još treba izdvojiti da je Federacija BiH je dobila budžet. Malo na nezakonit način, ali, ipak, budžet. Nema letjelica za gašenje požara, ali ima za obuku širokobrijeških policajaca za borbu protiv – migranata. I za infrastrukturu u općinama kojima vlada HDZ BiH, i za HAZU i za BANU. Još samo da u budžet uđe i SANU.