Bahati zahtjev “srpske zajednice” iz Maglaja za uklanjanje spomenika poginulim borcima Armije RBiH!

Maglajski Srbi, odnosno, kako kažu za sebe, srpska povratnička zajednica u naseljima Krsno Polje i Bočinja traži uklanjanje spomenika poginulim borcima Armije RBiH koji se nalazi na regionalnom putu Maglaj – Zavidovići u naselju Ulišnjak, piše portal Saff.

Spomenuta srpska zajednica navodi da joj posebno smeta to što centralno mjesto na spomen mjestu zauzima uništeni transporter agresorske srpske vojske i zastava sa ljiljanima.

“Srpska povratnička zajednica u naseljima Krsno Polje i Bočinja u općini Maglaj ovim putem želi da izrazi zabrinutost u vezi nedavne izgradnje Historijskog spomenika u mjestu Ulišnjak, a čije centralno mjesto zauzima vojni transporter vojske Republike Srpske koji je uništen u proteklom ratu na području Krsnog Polja i u kojem su živote izgubili dva vojnika Vojske Republike Srpske. Na spomenutom spomeniku se osim uništenog transportera nalazi i jarbol na kojem se vihori ratna zastava Armije BiH”, navodi se u zahtjevu.
Njih posebno boli to što će postavljanje uništenog transportera izazvati , kako navode u svom zahtjevu, svojevrsnu traumu kod roditelja, braće i sestara poginulih srpskih vojnika.

Krajem septembra prošle godine Mjesna zajednica Ulišnjak je uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja ZDK izgradilo spomen obilježje za 68 poginulih boraca Armije RBiH i civilnih žrtava tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nadamo se da će ponosni stanovnici Ulišnjaka spriječiti realizaciju bahate inicijative srpske zajednice.