Bajrović: HDZ s 3 posto glasova drži BiH taocem, to mora prestati!

Iako je razlika u osvojenim glasovima skoro pet puta veća u korist probosanskih stranaka, HDZ BiH u federalnim i državnim institucijama zauzima jednak broj mjesta.

Rezultati nedavno održanih lokalnih izbora pokazuju da stranke okupljene u nevladinu organizaciju HNS imaju podršku oko 125.000 glasača, dok su stranke koje možemo nazvati probosanskim i bošnjačkim osvojile 750.000 glasova.

Kopredsjedavajući američke i EU koalicije i politički analitičar Reuf Bajrović rekao je za Vijesti.ba da se razlika očito povećava.

Bajrović kaže da nema boljih dokaza da aranžman treba mijenjati.

“Moramo započeti s FBiH i ukinuti Zastupnički dom ili ga sniziti na Vijeće naroda u RS-u. Onda neka idu oni koji se žale da im prijeti i dokažu da je opasnost za mišić. U važnom nacionalnom interesu Ustavnog suda FBiH, rekao je: „2022. godina je povijesna prilika da se politike ove Osovine bace u povijest, a većina da bude demokratska i demokratska. Oni svoju volju za glasanjem provode kao i u svim ostalim normalnim društvima,
usprkos takvim izbornim rezultatima, a slični su na Općim izborima 2018. i jednakoj zastupljenosti zaposlenika.

U institucijama HNS nastavlja s pričama o ranjivosti i nejednakosti hrvatskog naroda u BiH.

“Hrvatsko pitanje ne postoji. Ugroženost je izmišljena i treba konačno povesti debatu u tome zašto se nelojalnost državi u kojoj žive smatra prihvatljivom. Svako onaj ko ne smatra BiH svojom jedinom domovinom nema pravo da drži lekcije o tome kako ona treba da izgleda. Ne može se biti i autohtoni narod u BiH i dijaspora u Hrvatskoj. To je moguće samo u šizofrenom svijetu u kojem je dio BiH kojim upravlja HDZ ustvari trebao biti u Republici Hrvatskoj, a ne u zemlji koju mrze i čiju smrt priželjkuju”, kaže Bajrović.

Upitani pričaju li Dragan Čović i HDZ, svjesni ove nerazmjerne zastupljenosti, priče o ranjivosti kako bi se svjesno prikazali žrtvama, uživajući sva prava na Bajrović kaže da Čović trenutno više vremena i resursa posvećuje stvaranju u Sarajevu. okruženje u kojem se njegovi zahtjevi čine vjerojatnima.