Bakh: Mnogi problemi koje Balkan ima s Rusijom bit će riješeni pobjedom Ukrajine

Ukrajinski zvaničnici treba da preispitaju svoju opštu politiku prema Balkanu, Srbiji i naravno prema Kosovu, smatra predsjednica udruženja “Proi” i suosnivačica ukrajinsko-balkanske mreže saradnje Uliana Bakh.

U intervjuu za The Geopost, Bakh kaže da Kosovo već ima svoje portparole u ​​Ukrajini, te da će pobjedom Ukrajine biti riješeni mnogi problemi u regionu.

– Trebalo bi barem da otvorimo dijalog i kao Ukrajina i Ukrajinci razmislimo o svom odnosu prema Kosovu – ističe Bakh.

Ocjenjuje da mnoge probleme koje Balkan ima s Rusijom Ukrajina rješava pobjedom u ratu.

– Ukrajinska pobjeda ili gubitak Rusije značajno će smanjiti uticaj Rusije na Balkanu ili možda čak i potpuno nestati.

Zato smatram da bi lideri demokratskih vlada Zapadnog Balkana zaista trebalo da podrže Ukrajinu, uglavnom zato što je to u njihovom interesu – smatra Bakh.

Nada se da će se rat završiti ove godine.

– U stvari, pobjeda Ukrajine, što znači da će Ukrajina povratiti svoje teritorije koje smo imali 1991. godine – govori Bakh.

Prema njenim riječima, proces raspada Ruske Federacije je već počeo i bit će ekonomskih posljedica po Rusiju, bez obzira na to koliko će rat trajati.

– Sada vidimo da većina stanovništva Rusije podržava Putina, zadovoljni su onim što on radi, što znači da čak i ako Putina ne bude, velike su šanse da neko poput njega dođe na čelo Rusije.

Jer, većina stanovništva Rusije jednostavno traži takvog lidera, sve se promijenilo, oni moraju da prođu kroz smjenu generacija da prestanu da razmišljaju na taj način, da zaista prihvate demokratizaciju – ocjenjuje Bakh.

The Geopost: Godina je dana od ruske invazije punog obima na Ukrajinu. Šta možemo očekivati ove godine? Richard Haass iz Vijeća za vanjske odnose SAD-a u svojoj analizi za “Project Syndicate” predviđa da će rat potrajati te da ove godine ništa neće biti riješeno. Kakav je Vaš stav i vjerujete li da će u konačnici Ukrajina povratiti granice iz 1991?

Bakh: U prognozama što se tiče rata mogu se referisati na to što pričaju ukrajinski zvaničnici zato što su oni ipak na terenu i možda čak i bolje poznaju neke situacije. Oni se ipak nadaju da će se rat završiti ove godine, odnosno da će Ukrajina pobijediti, a to znači i povratiti svoje teritorije koje smo imali 1991. godine.

Naravno, moramo razumjeti i da sve zavisi od brzine reakcije zapadnih partnera, odnosno koliko brzo će oni pomagati Ukrajini s oružjem jer od toga puno zavisi na frontu, ali nadamo se ipak da ćemo do kraja godine imati pobjedu.

The Geopost: Da li vjerujete da će zapadni partneri do kraja podržavati Ukrajinu ili možemo očekivati da pokleknu u jednom trenutku i pristanu da se Rusima ipak da dio teritorije zarad mira?

Bakh: Nadam se da su zapadni partneri naučili od 2014. kada su zauzeli taj stav i dozvolili Rusiji da bez nekih velikih posljedica okupira teritorije Krima i Donbasa. Naravno da apetiti agresora nikada ne staju na samo jednoj teritoriji, ako to na neki način bude realizovano onda znači da ćemo za nekoliko godina opet imati rat.

Tako da mislim da su svi toga svjesni i razumiju da agresor mora biti zaustavljen, mora platiti za sve svoje zločine i Ukrajina mora povratiti sve svoje teritorije što joj pripadaju.

The Geopost: Postoje ocjene da što rat bude duže trajao, to je izvjesniji raspad Ruske Federacije. Da li se slažete?

Bakh: Generalno, bez obzira na to koliko će rat dugo trajati, mislim da je proces raspada Ruske Federacije već počeo. I ekonomskih posljedica će biti bez obzira na to koliko dugo će trajati rat.

Već ima inicijativa za raspad i separaciju nekih regija, tako da vjerujem da je to jako mogući scenrij i mislim da je cijeli svijet svjestan da je ovaj scenarij moguć i priprema se za njega.

The Geopost: Kako komentarištete izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će Ukrajina “dugoročno” postati članica NATO-a? Također, on je pozvao predsjednika Zelenskog na samit Alijanse u julu.

Bakh: Mislim da tokom ove godine Ukrajina neće postati članica NATO-a. Ali poslije pobjede Ukrajine, NATO će svakako biti zainteresovan da Ukrajina, s ovakvom snagom, bude članica tog saveza.

The Geopost: Ukrajina nije priznala Kosovo iako ga je Rusija više puta koristila kao argument za invaziju na Ukrajinu i aneksiju Krima 2014. Zbog čega? Bilo je više inicijativa u ukrajinskom parlamentu da se prizna Kosovo.

Bakh: Zanimljiva je situacija sa Kosovom zato što Rusi jako vješto manipuliraju s njim. U jednu ruku, oni primjer Kosova koriste za sebe i svoju korist – primjer Krima stavljaju kao da je Krim na neki način povezan sa Kosovom. A u drugu ruku, Srbija koristi primjer Krima isto kao Kosovo ali u smislu da Ukrajina ne može priznati Kosovo.

Ukrajina do sada nije priznala Kosovo zbog upravo nekih političkih rješenja i činjenice da mi ne izgubimo Krim. Sada trenutno diskusija o priznavanju Kosova nije na dnevnom redu u Ukrajini. Mislim da ipak treba da bude i da ukrajinski zvaničnici moraju da pogledaju svoju generalnu politiku prema Balkanu, prema Srbiji i naravno prema Kosovu. Jako pozdravljam inicijativu vlade Kosova da počne dijalog sa Ukrajinom.

Premijer Kurti poslao je predsjedniku Zelenskom jedno dirljivo pismo. Nadam se da će ta informacija doći u ispravne uši, da počnu akcije. Kosovo već sada ima neke svoje glasnogovornike u Ukrajini. U najmanju ruku treba otvoriti djalog i sigurno da moramo mi kao Ukrajina i Ukrajinci ponovo razmisliti o tome koji je naš stav prema Kosovu.

The Geopost: Uticaj Rusije na Balkanu je po svim parametrima i relevatnim ocjenama prilično jak. Kako se izvući iz svega? Smatrate li da će rješenje kosovskog problema, tj. konačno potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije biti ključno da se region istrgne iz kandži Rusije?

Bakh: Puno tih problema koje Balkan ima sa Rusijom rješava upravo Ukrajina zato što će se sigurno sa pobjedom Ukrajine, odnosno sa porazom Rusije uticaj Rusije na Balkan jako smanjiti ili uopšte nestati. Zato mislim da lideri demokratskih vlada Zapadnog Balkana moraju stvarno snažno podržavati Ukrajinu zato što je to prije svega u njihovom interesu.

Drugo, mislim da balkanske države moraju razumjeti da se sada ovdje dešava hibridni rat i da u stvari sva ova slaba mjesta koja ovdje imamo Rusija koristi – korupciju političara, slabu otpornost građana u smislu dezinformacija, jako slabe sisteme zaštite vlade od ruske agenture. Prije svega, moramo biti svjesni toga, moramo raditi na tome i podržavati Ukrajinu zato što je tamo sada glavna bitka i Zapadni Balkan mora stajati na ispravnoj strani demokratije.

The Geopost: Kako vidite aktuelnu politiku Zapada prema Zapadnom Balkanu?

Bakh: Nekako imam osjećaj da su zapadni partneri zauzeli stav da po svaku cijenu zadrže mir na Zapadnom Balkanu. Ponekad donose neke odluke koje vrlo moguće da nisu ispravne. Kao što sam već napomenula, upravo je tako 2014. u Ukrajini bio pokušaj da se zadrži takozvani mir a dozvolilo se agresoru, ljudima koji su napali jednu državu da zadrže to što su uzeli i nastave s politikom koja je antidemokratska, antizapadna i slično. Plašim se da se ovdje ne ponovi ista greška.

Nadam se da su zapadni partneri svjesni onoga što rade i da na kraju neće biti nikakvih loših posljedica po Zapadni Balkan. Vjerujem da su svi svjesni toga da Zapadni Blakan mora da postane dio evropske porodice i da prođe euroatlantsku integraciju. Ako smo svi toga svjesni, onda moramo zajedno raditi bez bilo kakvih mogućnosti manipulacija od strane ruskih agenata, ruskih špijuna koji očito rade za Kremlj.

The Geopost: Mnogo se priča o prisustvu Wagnera u regionu. Bilo je demantija i od samog šefa Wagnera Jevgenija Prigožina i srbijanskih vlasti. Ipak, Vučić je neki dan priprijetio zatvorom za sve srpske dobrovoljce koji ratuju za Wagner kada se vrate u Srbiju.

Bakh: Mislim da stvarno ne treba da se dvoumimo oko toga. Wagner je prisutan ovdje – oni su sami najavili svoje prisustvo, iako sada pokušavaju da se pravdaju. Evo poslije izjave Vučića, Prigožin je izjavio kako odavno nema Srba u Wagneru. Sa druge strane, imamo puno potvrda da državljani Srbije sada ratuju na strani Rusije bez obzira da li je to u Wagneru ili drugim nekim grupacijama.

Mislim da Srbija mora jako dobro razmisliti na koji način se to dešava, istražiti i kazniti sve koji su direktno uključeni u rat i u sam proces regrutacije. Jer, očito je da proces regrutacije traje i to nije dobro ni za građane Srbije, ni za Srbiju kao državu koja, prije svega, na neki način naziva sebe neutralnom a drugo ima zakone koji treba da sprječavaju takva djela.

The Geopost: Često se u posljednje vrijeme govori o Rusiji nakon Putina i nerijetko čujemo da će i nakon njega doći neki novi Putin. Kakav je vaš stav?

Bakh: Mislim da trebamo razumjeti da nije samo Putin predsjednik svog naroda, nego i narod zaslužuje svog predsjednika. Sada vidimo da većina stanovništva Rusije podržava Putina, oni su zadovoljni time šta on radi. To znači da postoji vrlo velika mogućnost da će poslje Putina na čelo Rusije doći neko poput njega zato što većinsko stanovništvo Rusije jednostavno traži takvog lidera.

Da bi se sve promijenilo moraju proći generacijsku promjenu da prestanu na takav način razmišljati, da stvarno prihvate demokratiziaciju. Kako i na koji način se to može desiti, to je jedna velika diskusija i mislim da se o tome može razmišljati samo i isključivo poslije potpune pobjede Ukrajine.