Bakit Izetbegović: Bosna i Hercegovina će u naredna dva do tri mjeseca dobiti milion vakcina!

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je danas da će Bosna i Hercegovina u sljedeća dva do tri mjeseca imati milion cjepiva.

Naglasio je da je danas konačno donesena odluka o doniranju 50 000 cjepiva iz Malezije, zahvaljujući pozivu člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Kako je istakao Izetbegović, na isti je način dogovorena i kupnja cjepiva u drugim zemljama.

“Sličnu stvar dogovorio sam s prijateljima iz Kine, koji će donirati 50 000 kineskih cjepiva. Na moj poziv iz Turske je stiglo 30 000 cjepiva. Evo 130 000 na taj način, što je solidno. To nije broj koji će omogućiti masovno cijepljenje, ali to je broj koji može zadovoljiti trenutno najugroženije skupine”, rekao je Izetbegović.

Kaže da ćemo uskoro dobiti cjepiva iz programa EU za zdravlje, zbog čega je posljednjih dana razgovarao s predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

“Na taj način, mislim da ćemo imati milion cjepiva u sljedeća dva do tri mjeseca. To je tada masovnije cijepljenje”, izjavio je Izetbegović nakon zasjedanja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.