Bakir Izetbegović: Neophodno je probuditi demokratski, probosanski duh kod srpskog i hrvatskog naroda u BiH!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je na sesiji Kruga 99 govorio je da je multietnična zajednica koja je egzistirala u BiH do rata 1992. stvarana kroz vijekove zajedničkog života Bosanaca različitih vjera i kultura, naročito u gradovima BiH.

– Sela su se rijetko miješala. Identiteti bosanskih Srba, Hrvata, Bošnjaka i Židova nastali su međusobnom interakcijom i prodorom. Isprepleteni su i ne bi bili ono što jesu bez interakcije. Sarajevo je paradigma spontane i prirodne multietničnosti. U svom historijskom središtu, na nekoliko stotina metara, stoljećima su se nalazile Begova i Careva džamija, katedrala, katolička katedrala, tri sinagoge, Saborna crkva… od kojih su Novi hram ili “Templ”, kako smo ga zvali Sarajevo, bili najveće bogomolje u Šeheru. Početkom dvadesetog stoljeća sagrađena je impresivna protestantska crkva, a potom i adventistička crkva koju je vodio poznati arhitekt Živorad Janković – rekao je Izetbegović.

Dodao je da je jedinstvena ili unitarna država poput Bosne i Hercegovine do usvajanja Dejtonske strukture, koja djeluje na građanskom principu, prirodni okvir i aranžman koji štiti i omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice zajednica kakva je bila i nastojala je obnoviti Bosnu i Hercegovinu.

Kompleksna država problem je svih nacija i građana

– Unitarna država Bosna i Hercegovina nije ugušila identitet, kulturu, posebnosti i ravnopravnost etničkih skupina u Bosni i Hercegovini. Naravno, bilo je problema s jednostranačkim režimom i ateizmom za sve, posebno za Bošnjake. Današnja složena država problem je svih njezinih naroda i građana. Zemlja s 13 ustava i 14 zakonodavnih tijela, u kojoj gotovo 600 zamjenika i više od 120 ministara odlučuje i upravlja njima, preskupa je, zbunjujuća i neučinkovita. Dominacija pripadnika jedne nacije nad druge dvije i nad ostalima, kako već četvrt stoljeća živimo širom Bosne i Hercegovine, ne donosi sreću čak ni lokalno dominantnoj naciji. Stanovnik RS dvostruko je dužniji od svog susjeda u Federaciji Bosne i Hercegovine, najniža penzija u Europi je u RS, mjesečni dohodak je 20 posto niži od dohotka u Federaciji, nezaposlenost je previsoka. Ne vjerujem da je to utjeha za Srbe u RS-u, da Bošnjaci, Hrvati i drugi u ovom entitetu mnogo teže rade od Srba, da su im uništene bogomolje, da se Bošnjacima uskraćuje pravo na bosanski jezik. Tuđa se nesreća ne hrani. Bilo bi bolje, i za želudac i za savjest normalnih ljudi, da svi imaju posao i da svi imaju slobodu, etnička i ljudska prava – naglasio je Izetbegović.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina do 1995. godine djelovala na osnovi građanskog sustava, ali se u njemu uvijek održavao i uvijek će biti potrebno održavati etničku ravnotežu kroz različite mehanizme i sprečavati dominaciju i diskriminaciju na temelju etničkog podrijetla.

– ZAVNOBiH definira Bosnu i Hercegovinu kao zemlju koja je “i srpska i hrvatska i muslimanska”, a odnosi i ravnoteže u njoj uvijek su se temeljili na transparentnim i propisanim mehanizmima ili na neslužbenom, ali sveprisutnom etničkom “ključu”. Sjećamo se onih ravnoteža i uvjeta koji nisu bili slučajni i spontani – u vladama, na ravnateljskim položajima, na sveučilištima, u sudovima, tužiteljima, policiji – podsjetio je Izetbegović.