Bećirović i Komšić su posjetom Kijevu pokazali da BiH može voditi proaktivnu vanjsku politiku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović boravili su u posjeti glavnom gradu Ukrajine gdje su se sastali sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsjedavajućim Parlamenta Ruslanom Stefančukom.

Ukrajina se pod neograničenom ruskom invazijom nalazi od 24. februara 2022. godine, a od tada su je posjetili brojni lideri demokratskih država uključujući i predsjednika SAD Joe Bidena.

Na posjetu političkih lidera Bosne i Hercegovine čekalo se dugo, ali je konačno odlazak Komšića i Bećirovića u Kijev pozicionirao Bosnu i Hercegovinu kao jednu od zemalja koja nedvosmisleno daje podršku Ukrajini dok se ona nalazi pod agresijom. Ovu činjenicu ne mogu promijeniti bilo kakve izjave političara iz Republike Srpske u kojima se tvrdi da se radi o posjedi “kabinetskog tipa” i da Komšić i Bećirović ne predstavljaju Bosnu i Hercegovinu.

U kontekstu termina posjete i dočeka kojeg su imali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine može se primjetiti da je ukrajinska strana članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine dala veliku pažnju.

Naime, teško se sjetiti primjera kada su se članovi Predsjedništva sastali sa tri najveća dužnosnika neke države uključujući predsjednika, premijera i predsjedavajućeg Parlamenta.

Posebnu težinu posjeti je dao termin održavanja na Dan nezavisnosti Ukrajine. Osim članova Predsjedništva BiH u Ukrajini su boravili i predsjednici Litvanije i Portugala, država koje su Ukrajini pružile prilično veliku vojnu pomoć u skladu sa svojim mogućnostima. Predsjedavajući Predsjedništva Komšić je održao govor na centralnom kijevskom trgu Majdanu povodom Dana nezavisnosti Ukrajine što je posjeti članova Predsjedništva dalo posebnu težinu.

Sa najvišeg nivoa je potvrđena nedvojebna podrška Ukrajini u njenom otporu agresiji, a Ukrajina je pokazala da im ta podrška za njih ima veliku težinu i pored toga što BiH nije kao mnoge druge zemlje pružila vojnu pomoć.

Posjeta u trenutku kada se se demokratske zemlje u svijetu jasno odredile protiv ruske invazije na Ukrajinu je Bosnu i Hercegovinu stavila na pravu stranu historije i pokazala da i pored brojnih blokada postoje mogućnosti da se vodi proaktivna diplomatska aktivnost kojom se može popraviti ugled države, ali i osigurati povoljan položaj u geopolitičkoj podijeli svijeta.

Pitanje teritorijalnog integriteta Ukrajine je aktuelno pitanje i za Bosnu i Hercegovinu i prihvatanje nasilnog pomjeranja granica bi dovelo u pitanju i stabilnost čitavog Balkana.