Bećirović o optužnicama protiv bivših pripadnika ARBiH iz Podrinja: Progon heroja odbrane

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oglasio se povodom informacije da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv 13 bivših pripadnika Armije RBiH iz Višegrada, Foče i Goražda koji su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u ovom dijelu Podrinja.

Bećirović je pozvao Tužilaštvo na zakonito, nezavisno i profesionalno djelovanje. Istakao je kako ova pravosudna institucija ne smije biti alat u rukama za razaranje BiH.

– Nalazimo se u najtežoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Tužilaštvo BiH ne poduzima konkretne korake s ciljem procesuiranja rušitelja ustavnog poretka države. Zašto do danas niko nije procesuiran? Umjesto da budu procesuirani oni koji ruše državu, Tužilaštvo BiH proganja heroje odbrane Goražda, rekao je Bećirović.

Upozorio je Bećirović na selektivni pristup Tužilaštva BiH u procesu podizanja optužnica protiv lica osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina. Podsjetio je da je VRS tokom troipogodišnje opsade Goražda ubila 120 i ranila 428 djece.

– Ubijeno je 2.000 civila. Stoga je uvreda za sve građane ove zemlje odluka Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv onih koji su branili civile i djecu. Za te zločine još uvijek nije niko odgovarao, poručio je on.

Kaže kako Tužilaštvo BiH ignoriše “A” listu koju je Haški tribunal na osnovu Rimskog sporazuma i Pravila puta dostavio našem pravosođu.

– Tužilaštvo BiH podizanjem optužnica protiv branitelja koji su legalno branili međunarodno priznatu državu Republiku BiH, direktno i (ne)svjesno revizionistički utiče na karakter rata u BiH. Postupci usmjereni protiv onih koji su se, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim pravom, branili, suprotni su ljudskoj i pravničkoj logici, zaključio je.