Bećirović o razgovoru s predsjednicom Evropske komisije: Nova doza optimizma

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, prenoseći detalje današnjeg susreta u Sarajevu s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, izjavio da je za Bosnu i Hercegovinu veoma bitno da očuva direktnu komunikaciju s ključnim evropskim liderima.

Bećirović ističe da je Ursula von der Leyen dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i podsjeća da je ovo njegov drugi zvanični susret s njom za godinu dana.

Nakon što je 15. decembra prošle godine Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status, Bećirović kaže da je i današnji razgovor bio veoma važan i ohrabrujući te da unosi novu dozu optimizma.

On vjeruje da će do sredine decembra ove godine uslijediti novi pozitivni koraci Evropske unije prema Bosni i Hercegovini.

– Uprkos opstrukcijama, napravili smo i određene nove važne korake naprijed, što je potvrdila danas i predsjednica Evropske komisije. Njena posjeta ima izrazito veliki značaj jer se dešava uoči objavljivanja izvještaja o napretku. Zajednički interes i vladajućih i opozicionih stranaka mora biti ubrzanje našeg evropskog puta. Svi moraju naučiti da naš evropski put nije pitanje pojedinca, jedne stranke ili jednog mandata. To je strateško i generacijsko pitanje na kojem moramo zajednički raditi – Bećirovićeve su riječi.

Prema njegovoj izjavi, predsjednici Evropske komisije je kazao da bi preporuka te komisije za otvaranje pregovora imala ogroman pozitivni doprinos za jačanje reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

To bi bilo veliko ohrabrenje za sve narode i građane u BiH. Otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji otvorilo bi prostor i za suštinske reforme u Bosni i Hercegovini i sve bi to pozitivno uticalo na cijelo društvo, rekao je Bećirović.

– Posebno sam istakao važnost finansijskog paketa Evropske unije za zemlje zapadnog Balkana. Investiranje šest milijardi eura, od čega bi 20 posto pripalo Bosni i Hercegovini, od velikog je značaja za našu zemlju. Finansijska podrška Evropske unije imala bi pozitivne efekte na životni standard građana a ubrzala bi i ekonomski razvoj zemlje u cjelini. Također, tokom razgovora s predsjednicom Evropske komisije, poručio sam da se zbog geopolitičkih izazova u Evropi i svijetu, ne smije dozvoliti da Bosna i Hercegovina ostane bez snažne podrške Evropske unije. Put naše zemlje u evropske i euroatlantske integracije nema alternativu – zaključio je član Predsjendištva Bosne i Hercegovine.