Bećirović obavijestio SDP da neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Denis Bećirović obavijestio je čelnike SDP-a Bosne i Hercegovine da ne namjerava biti kandidat za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na općim izborima sljedeće godine, neslužbeno doznaju Vijesti.ba.

Isti izvor navodi da je odluka razumljiva, s obzirom na to da su “u posljednje tri godine Bećirovića iz SDP-a strijeljali više nego sve ostale suparničke stranke zajedno”.

Za takav razvoj situacije obično su “odgovorni” neki potpredsjednici SDP-a.

Na nedavnoj održanoj sjednici Strateškog planiranja u Konjici zaključeno je da će se na općim izborima 2022. godine SDP kandidirati s kandidatima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Osim toga, zaključeno je da je Denis Bećirović najbolji kandidat za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a takav stav prisutnima je izrazio Predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić. Nikšić je također rekao da lično ne namjerava biti kandidat.

Stoga je, prema istoimenom izvoru, Bećirovićeva odluka izazvala pravu dramu u vodstvu i bijes među članovima. SDP je svjestan da u takvom razvoju situacije nema ozbiljnog bošnjačkog kandidata te da će glasovi za potencijalne hrvatske i srpske kandidate biti na razini statističke pogreške.

Hoće li se nešto promijeniti moglo bi se znati nakon sutrašnjeg sastanka predsjedništva SDP-a na kojem bi se trebala raspraviti tema kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.