Bećirović odgovorio Dodiku: Suverenitet pripada BiH, a ne entitetima i sve ostalo su neutemeljene teze

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagovao je na izjavu Milorada Dodika u kojoj je kazao kako “BiH nema suverenitet, a entiteti su države”.

U svom zvaničnom saopćenju, Bećirović na Dodikovu izjavu jasno kaže kako je suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Ističe, potom, kako se suverenitet se ne stiče Twitter i drugim objavama političkih zvaničnika, već on neupitno pripada samo BiH.

“Izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini su obična besmislica. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu”, poručuje Bećirović.

Nadalje, u svom saopćenju, Bećirović dodaje i to da je BiH punopravna članica Ujedinjenih nacija te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet.

“Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet. Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti. Entitetski suverenitet ne postoji”, jasan je Bećirović te dalje dodaje:

“Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom – Ustavom BiH. Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom”, ističe.

O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi, a koju navodi Bećirović.

“Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.2 Prema tome, suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, i to se neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije. Suverenitet države Bosne i Hercegovine moramo i imamo obavezu štititi”, zaključuje on.