Bećirović pita Vučića: “Da li ti je jasno da je ovo čin obrazovne agresije na međunarodno priznatu državu BiH”

Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović danas je reagirao na najnovije poruke Aleksandra Vučića nakon sastanka s Miloradom Dodikom.

On navodi da je nakon još jednog “suštinskog razgovora o budućnosti” s Dodikom, Vučić poručio: “Naše zajedništvo i jedinstveno djelovanje na polju ekonomije, kulture, obrazovanja, istorijskog sjećanja ni jednog trenutka ne smije biti dovedeno u pitanje.”

“Zbog ovakvih antidejtonskih i antiustavnih poruka kao jedan od predstavnika najviše zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini javno pitam Aleksandra Vučića:

1. Vučiću, da li znaš da postoji nezavisna, jedinstvena, nedjeljiva i međunarodno priznata država Bosna i Hercegovina?

2. Da li znaš da se prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH mora osigurati jedinstven ekonomski prostor unutar države Bosne i Hercegovine, a ne između Srbije i bh. entiteta RS?

3. Da li ti je poznato da unutar jedinstvene Bosne i Hercegovine, države članice Ujedinjenih nacija, treba omogućiti jedinstveno djelovanje na polju kulture?

4. Zašto sprječavaš razvoj jednog obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini i protivno međunarodnom i domaćem pravu pokušavaš bh. entitet RS inkorporirati u obrazovni sistem Srbije?

5. Da li ti je jasno da je ovo čin obrazovne agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu?

6. Na bazi kojeg kojeg akta međunarodnog prava pokušavaš, iz godine u godinu, razarati državu Bosnu i Hercegovinu na gotovo svim poljima?

7. Vučiću, kada ćeš prestati otvoreno razbijati državu Bosnu i Hercegovinu pred očima cjelokupne međunarodne i domaće javnosti?

8. Quo vadis, Vučiću? Vrijeme je da se zaustaviš jer ponovno sijanje sjemena velikodržavlja i nesreće može biti pogubno za cijeli region.”