Bećirović oštro poručio Dodiku: Ako misliš da možeš razbiti BiH, onda gajiš krajnje tragične i opasne iluzije

Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović uputio je oštru poruku članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

“Milorade, Ti i Tvoji mentori morate znati da je Ustav BiH, kao Aneks IV Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ustavni akt kojim se amandmanski promijenio Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Dakle, ljude u bh. entitetu RS ne trebaš dezinformirati, već im trebaš otvoreno reći istinu da realno postoje samo dvije legalne opcije:

1. Poštovati i dosljedno provoditi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH kao njegov integralni dio.

2. U slučaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma vraćanje na legalni Ustav međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Treće opcije nema. To nije nikakva proizvoljna tvrdnja već ustavna činjenica.

Milorade, s obzirom da si veliki ljubitelj „izvornog“ Dejtona dostavljam Ti na čitanje i upoznavanje upravo „izvorni“ član 12. Ustava BiH u kojem precizno piše:

„1. Ustav će stupiti na snagu po potpisivanju Općeg okvirnog sporazuma kao ustavni akt, kojim se AMANDMANSKI MIJENJA i nadređuje Ustav Republike Bosne i Hercegovine“.

Kretanje po cesti rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH vodi ka samo jednoj legalnoj destinaciji – povratku legalnog Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

Milorade, nemoj se igrati sa sudbinama ljudi. Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali zaslužuju mir, sigurnost, posao, kvalitetnije zdravstvo i bolje obrazovanje. Zato ne guraj građane i narode Bosne i Hercegovine u neizvjesnost i beznađe.

Milorade, ako zaista misliš da sirovim pravnim nasiljem na početku treće decenije XXI. stoljeća možeš razbiti državu Bosnu i Hercegovinu, onda gajiš krajnje tragičnu i opasnu iluziju.

Bolje je umjesto iluzija da naučiš šta su ustavne, pravne, sudske, političke i historijske činjenice. Ustavna obaveza najvišeg ranga je poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom što znači odbijanje bilo kakvih separatističkih tendencija (ili njihovog nastavka). Prema članu I/1, prva rečenica Ustava BiH, Bosna i Hercegovina sa aspekta međunarodnog prava nije nova tvorevina i novonastali pravni subjekt, već je DRŽAVA sljednica međunarodnopravnog subjekta Republike Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je ista ona država koja je, prvobitno kao Republika Bosna i Hercegovina nastala dismembracijom Jugoslavije. Ujedinjenje nacije su je priznale 22.5.1992. godine kao nezavisnu, suverenu i jedinstvenu državu. Prije toga, 29.2. i 1.3.1992. godine, ogromna većina građana Bosne i Hercegovine se na legalnom referendumu demokratski izjasnila za nezavisnost, suverenitet i nedjeljivost države.

Besmislene tvrdnje ne mogu sakriti ustavnu činjenicu da su entiteti u državi Bosni i Hercegovini podređeni njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Da je to tako potvrđuje i član V/5.a Ustava BiH koji formulira jasnu obavezu poštivanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Milorade, država Bosna i Hercegovina je preživjela mnogo opasnije i jače protivnike nego što si Ti.

Činjenice i budućnost su na strani države Bosne i Hercegovine.

Ako Ti ni to nije dovoljan argument da se zaustaviš, onda nemoj zaboraviti da je velika većina građana čvrsto opredijeljena za državu Bosnu i Hercegovinu, kao i većina najvećih i najvažnijih svjetskih sila.

Država Bosna i Hercegovina ima demokratske i pravne mehanizme da se efikasno zaštiti na ustavan i zakonit način.

Država Bosna i Hercegovina ima međunarodne i domaće mehanizme zaštite i u slučaju da neko pomisli da je politiku moguće voditi izvan okvira Ustava BiH.

Neka vječno živi nedjeljiva i demokratska država Bosna i Hercegovina ravnopravnih građana i naroda”, poručio je Bećirović.