Bećirović poručio Dodiku: Ili poštuj Dejtonski ustav ili se vraća onaj Republike BiH

Državni poslanik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirević reagirao je na posljednja djelovanja člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

“Milorade, Ti i Tvoji mentori morate znati da je Ustav BiH, kao Aneks IV Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ustavni akt kojim se amandmanski promijenio Ustav Republike Bosne i Hercegovine”, piše na početku Bećirović.

Dakle, ljude u bh. entitetu RS ne trebaš dezinformirati, već im trebaš otvoreno reći istinu da realno postoje samo dvije legalne opcije, nastavlja on te navodi:

Poštovati i dosljedno provoditi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH kao njegov integralni dio.

U slučaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma vraćanje na legalni Ustav međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

“Treće opcije nema. To nije nikakva proizvoljna tvrdnja već ustavna činjenica. Milorade, s obzirom da si veliki ljubitelj ‘izvornog’ Dejtona dostavljam ti na čitanje i upoznavanje upravo ‘izvorni’ član 12. Ustava BiH u kojem precizno piše: 1. Ustav će stupiti na snagu po potpisivanju Općeg okvirnog sporazuma kao ustavni akt, kojim se amandmanski mijenja i nadređuje Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Kretanje po cesti rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH vodi ka samo jednoj legalnoj destinaciji – povratku legalnog Ustava Republike Bosne i Hercegovine”, piše Bećirović.

Milorade, nemoj se igrati sa sudbinama ljudi, nastavlja dalje Bećirović.

“Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali zaslužuju mir, sigurnost, posao, kvalitetnije zdravstvo i bolje obrazovanje. Zato ne guraj građane i narode Bosne i Hercegovine u neizvjesnost i beznađe. Milorade, ako zaista misliš da sirovim pravnim nasiljem na početku treće decenije XXI. stoljeća možeš razbiti državu Bosnu i Hercegovinu, onda gajiš krajnje tragičnu i opasnu iluziju”, kaže on.

Bećirović dodaje kako je bolje umjesto iluzie naučiti šta su ustavne, pravne, sudske, političke i historijske činjenice.

“Ustavna obaveza najvišeg ranga je poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom što znači odbijanje bilo kakvih separatističkih tendencija (ili njihovog nastavka). Prema članu I/1, prva rečenica Ustava BiH, Bosna i Hercegovina sa aspekta međunarodnog prava nije nova tvorevina i novonastali pravni subjekt, već je država sljednica međunarodnopravnog subjekta Republike Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je ista ona država koja je, prvobitno kao Republika Bosna i Hercegovina nastala dismembracijom Jugoslavije. Ujedinjenje nacije su je priznale 22.5.1992. godine kao nezavisnu, suverenu i jedinstvenu državu. Prije toga, 29.2. i 1.3.1992. godine, ogromna većina građana Bosne i Hercegovine se na legalnom referendumu demokratski izjasnila za nezavisnost, suverenitet i nedjeljivost države”, navodi Bećirović.

Besmislene tvrdnje ne mogu sakriti ustavnu činjenicu da su entiteti u državi Bosni i Hercegovini podređeni njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, dodaje dalje.

“Da je to tako potvrđuje i član V/5.a Ustava BiH koji formulira jasnu obavezu poštivanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Milorade, država Bosna i Hercegovina je preživjela mnogo opasnije i jače protivnike nego što si ti. Činjenice i budućnost su na strani države Bosne i Hercegovine”, izjavio je.

Ako Ti ni to nije dovoljan argument da se zaustaviš, onda nemoj zaboraviti da je velika većina građana čvrsto opredijeljena za državu Bosnu i Hercegovinu, kao i većina najvećih i najvažnijih svjetskih sila, naveo je.

“Država Bosna i Hercegovina ima demokratske i pravne mehanizme da se efikasno zaštiti na ustavan i zakonit način. Država Bosna i Hercegovina ima međunarodne i domaće mehanizme zaštite i u slučaju da neko pomisli da je politiku moguće voditi izvan okvira Ustava BiH. Neka vječno živi nedjeljiva i demokratska država Bosna i Hercegovina ravnopravnih građana i naroda”, zaključio je Bećirović.