Bećirović razgovarao sa admiralom Bauerom: “Država Bosna i Hercegovina će intenzivirati svoj put prema NATO-u”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastao se danas u Bruxellesu s admiralom Robom Bauerom, predsjedavajućim Vojnog odbora NATO-a.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH u sklopu dobro planirane posjete Bruxellesu, Bećirović je zahvalio admiralu Baueru na konkretnoj i kontinuiranoj potpori koju pruža državi Bosni i Hercegovini. Admiral Bauer je, u međuvremenu, najviša vojna vlast u Sjevernoatlantskom savezu.

Zastupnik PBiH Bećirović kazao je kako će država Bosna i Hercegovina u vremenu složenih globalnih i regionalnih sigurnosnih izazova intenzivirati svoj put ka NATO-u, te je u tom kontekstu izrazio lično opredjeljenje da učini sve što je u okviru svog mandata, a u skladu s prihvaćenim zakonima i strateškim odlukama u vezi s Bosnom i Hercegovinom će što prije postati članica NATO-a.

Istaknuo je kako je sigurnost Bosne i Hercegovine neodvojiva od sigurnosti NATO-a, a konkretna politička i praktična potpora uključuje paket izgradnje obrambenih sposobnosti.

Također je naveo da je za učinkovitu zaštitu države Bosne i Hercegovine svoje neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta potrebno brzo djelovanje jačanjem obrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Na kraju sastanka, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izrazio je nadu da će NATO summit koji će se održati u Litvi u junu ove godine biti još jedna prilika da se skrene pažnja na važnost ubrzanog djelovanja Bosne i Hercegovine prema NATO-u te da će se BiH poslati jasna poruka da je članstvo u NATO-u izvjesna opcija.ja.

Prošli članakBerlinski kongres 1878. godine – događaj koji je posijao sjeme etničkih problema u BiH
Sljedeći članak“100 suncobrana za jedan kišobran” / Poznati bh. novinar o Vučićevoj izjavi: Istraživao je meteorološku situaciju iznad Sarajeva, zalaže se za ideju…