Bećirović sa Kasumovićem: Bh. državnici će morati ubuduće imati puno jači politički gard

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je danas Gradsku upravu Zenica, gdje je razgovarao s gradonačelnikom tog grada Fuadom Kasumovićem i njegovim saradnicima.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić te predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić.

Kasumović je u obraćanju novinarima istakao kako mu je čast da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović došao u Zenicu te se interesirao o radu i problemima Gradske uprave Grada Zenica.

– Predsjednik nas je upoznao i sa svojim aktivnostima, sa budućim projektima, a obećao je i da će na ekonomske forume ići i ekipa iz Gradske uprave koja vodi razvoj ovog grada. Pričali smo i o mnogim problemima. Ovo je bio jedan prijateljski susret. Veoma sam sretan i zadovoljan što je odabrao baš lokaciju Zenica, i baš u ovo vrijeme da izrazi podršku ovom gradu i meni kao gradonačelniku – kazao je Kasumović.

Bećirović je podvukao kako je sa svojim saradnicima neprekidno ili u unutrašnjopolitičkim ili vanjskopolitičkim aktivnostima.

– Koristim svaki slobodan trenutak da razgovaram s načelnicima i gradonačelnicima širom BiH. Ne dijelim ni građane BiH, ni načelnike ni gradonačelnike prema stranačkoj pripadnosti. Želim da komuniciram sa svim legalno izabranim načelnicima i gradonačelnicima, koje su građani naše zemlje birali – izjavio je Bećirović.

Ističe da je s predstavnicima Grada Zenice i ZDK-a razgovarao o projektima, mogućnosti kako da viši nivoi vlasti pomognu Zenici i ZDK-u, kako u narednom periodu napraviti kvalitetniju komunikaciju između državnog vrha i gradova i općina.

– Čini mi se da je prethodnih godina ta komunikacija gotovo nestala – ocijenio je Bećirović.

Podvukao je i kako je jako važno da “najviši državni zvaničnici dođu u lokalne sredine i da saslušaju ljude, da čuju njihove probleme” te da se onda državne i entitetske politike i strategije baziraju na tome šta predlažu i lokalne zajednice.

– Ima niz stvari gdje, nekada i svojim autoritetom, utjecajem, državni organi vlasti mogu konkretno pomoći. Ima i situacija kada konkretno možemo reagirati, kao u vrijeme prirodnih nesreća, kada sam se pojavljivao u raznim dijelovima BiH i gdje sam predlagao da i Vijeće ministara BiH odobri interventna sredstva. Nešto od toga je i učinjeno, kada je riječ po Unsko-sanskom kantonu i nekim drugim općinama. Vjerujte da postoji dosta modaliteta gdje tu saradnju treba jačati i uspostavljati – podvukao je Bećirović.

Na pitanje da li su očekivane reakcije nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u “slučaju Slaven Kovačević”, Bećirović je naglasio kako na svim svjetskim adresama govori o važnosti provedbe svih presuda tog suda.

– Mi moramo od toga poći. Ja imam čak i tezu da smo proveli Ustav BiH – izričitu ustavnu odredbu koja kaže da je Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama iznad pravnog sistema i da ima prioritet. Nama čak ne bi trebale ni ove presude koje sada imamo. Dakle, treba provesti Ustav BiH. Mislim da će bosanskohercegovački državnici morati ubuduće imati puno jači politički gard i puno više znanja u odbrani dražave BiH. Moramo više raditi na vanjskopolitičkom planu – poručio je Bećirović.

On je podsjetio kako je u nekoliko posljednjih mjeseci imao susrete s nekim od “najznačajnijih svjetskih lidera te da nije istina da neće niko da primi bh. državnike. BiH, podvukao je, ima puno prijatelja te da se mora “vrijedno raditi za BiH”.