Bećirović sazvao Schmidta, Murphyja, Sattlera i ambasadore Kvinte: “Reaktiviran je opasni projekat velike Srbije”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je novi sastanak s ambasadorima država članica Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Savezna Republika Njemačka, Republika Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republika Italija), prenosi Oslobođenje.

Na sastanku, koji je održan na inicijativu Bećirovića, učestvovali su i šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler te visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Inače, sastanak u Predsjedništvu BiH dio je sveukupnih i intenzivnih vanjskopolitičkih aktivnosti predsjedavajućeg Bećirovića, s ciljem argumentiranog informiranja i djelovanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u Bosni i Hercegovini i regiji, s posebnim osvrtom na antidaytonske i antiustavne aktivnosti organa vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji ugrožavaju mir i podrivaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Bećirović je ukazao na važnost da se sa strateškim partnerima iz međunarodne zajednice zajednički usaglase aktivnosti koje će osigurati provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma i očuvanja mira. Istaknuto je da je to vrlo bitno i za očuvanje sigurnosti i stabilnosti cijele regije.

“U Srbiji je reaktiviran opasni projekat velike Srbije. Cilj je, kako su to i projektirali velikosrpski ideolozi, dobiti u miru ono što se nije dobilo tokom agresije 1990-ih godina. Riječ je o istoj ideologiji, politici i ciljevima iz 1990-ih. U Beogradu je 8. juna 2024. promovirana ideja ‘jedan narod, jedan sabor‘, a svima je jasno da postoji i jedan vođa ovog velikodržavnog projekta”, rekao je Bećirović.

Ideja ruskog svijeta, kao i srpskog svijeta, revanšistička je i koristi se za prekrajanje historije, dodao je Bećirović.

“Mnogi nisu shvatili Miloševićev govor na Gazimestanu 1989. a nažalost, mnogi ne shvataju ni razorne posljedice Deklaracije tzv. svesrpskog sabora. Dva su posebno opasna aspekta ove deklaracije: a) institucionalizacija odnosa države Republike Srbije i jedne administrativne jedinice u drugoj državi; b) antidaytonski, antievropski i antiustavni sadržaj usvojene Deklaracije. Usvojenom Deklaracijom karte su potpuno otkrivene. Tzv. svesrpski sabor se nominalno pozivao na Daytonski mirovni sporazum, a u suštini je detaljno razradio njegovo rušenje”, naglasio je Bećirović.

Tokom višesatne i argumentirane rasprave u kojoj su učestvovali svi pozvani, ukazano je na važnost zaključaka zadnje sjednice Upravnog odbora PIC-a, u kojima je navedeno da organi bh. entiteta RS flagrantno ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine, te njen suverenitet i teritorijalni integritet. Svi prisutni na sastanku su istakli da je u narednom periodu potreban veći stepen koordinacije i efikasnijeg djelovanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Učesnici u raspravi su jednoglasno konstatirali da je nezavisna, suverena, sigurna i multietnička Bosna i Hercegovina zajednički interes Bosne i Hercegovine, EU, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.