Bećirović u Potočarima: Entitet RS je nastao u Dejtonu

Srebreničke majke su danas, na dan neustavnog obilježavanja ‘Dana Republike Srpske’, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem položile cvijeće na Spomen-obilježju i mezarju žrtvama genocida počinjenog nad Bošnjacima u julu 1995. godine, u Potočarima.
Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, je, komentarišući inicijativu Majki Srebrenice da se 9. januar obilježava kao dan žalosti i u Republici Srpskoj, kazao kako je došao u Potočare kako bi, zajedno sa Majkama Srebrenice i drugim delegacijama iskazao duboko poštovanje žrtvama jedinog genocida u Evropi nakon 2. Svjetskog rata.

On je istakao i kako je, prema pravosnažnim presudama najviših svjetskih sudova – sudova Ujedinjenih nacija, u Srebrenici i oko Srebrenice počinjen genocid nad Bošnjacima.

“Ta činjenica je sada planetarna i nju nikakva politika više ne može izbrisati. Ovdje sam danas, također, da pošaljem jasnu poruku kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – da ćemo mi, slobodno i dostojanstveno koračati na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Tako je bilo, tako jeste i tako će ostati”, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

On je dodao i kako su Potočari i Srebrenica, kao i svaki drugi dio Bosne i Hercegovine na državnoj teritoriji BiH te da tu činjenicu nikakva separatistička politika neće i ne može promijeniti.

“Kada je riječ o 9. januaru, ustavno-pravne činjenice su vrlo jasne – Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio konačne i obavezujuće odluke. One se moraju potpuno poštovati, o tome nema rasprave. To je neustavni dan i, u vezi sa njegovim nelegalnim obilježavanjem, treba da reaguu nadležne pravosudne institucije i agencije”, kazao je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH je, na kraju svog obraćanja vrlo jasno naglasio pitanje kontinuiteta.

“Kontinuitet ima samo država Bosna i Hercegovina. To je vrlo jasno propisano Ustavom Bosne i Hercegovine. Prvi član Ustava, prva riječ u Ustavu je riječ kontinuitet. Naš Ustav također završava sa odredbom koja se odnosi na kontinuitet. Ne postoji nijedna odredba u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu koja govori o kontinuitetu entiteta – postoji samo kontinuitet države Bosne i Hercegovine”, naglasio je Bećirović.

Dodao je i kako entitet RS, prema Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom mirovnom sporazumu, postoji od 21. novembra 1995. i on nema nikakav drugi kontinuitet, te da je to, naprosto, ustavno-pravna činjenica koja se nikakvom političkom zavrzlamom ne može promijeniti.

“Mi, dakle, danas još jednom želimo da ukažemo da Bosna i Hercegovina treba da se kreće naprijed, da ide ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu, da čuvamo sjećanje na žrtve genocida i ne dozvolimo ponavljanje politike koje je dovela do genocida”, dodao je Bećirović.

Tu je, prije svega, želio kazati kako izjavu svakog onoga ko, bilo kojom izjavom, govori o razbijanju Bosne i Hercegovine, shvataju kao prijetnju novim genocidom.

“Zato, i međunarodna zajednica, a posebno zemlje svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju preduzeti potrebne mjere kako bismo očuvali mir i stabilnost za svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini”, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.