Bećirović za Klix.ba: Ne bojimo se Dodikovih ucjena, ultimatuma i prijetnji

Član Predsjedništva Bosnei Hercegovine Denis Bećirović za Klix.ba je komentirao usaglašenu izjavu sa liderima probosanskih stranaka o državnoj imovini.

Na početku razgovoara za portal Klix Bećirović se zahvalio predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka na državnom i entitetskom nivou na potpisivanju Zajedničke izjave o državnoj imovini.

“Smatram da je ovim činom iskazan visok stepen političke odgovornosti u vezi s jednim od najvažnijih pitanja za budućnost Bosne i Hercegovine. Potpisivanje Zajedničke izjave je veoma važna poruka ali i jasan znak da nema političke trgovine sa državnom imovinom Bosne i Hercegovine”, kaže Bećirović.

Dodaje da je ovo također jasna poruka da će se jedinstveno braniti država i državna imovina svim raspoloživim pravnim i političkim sredstvima.

“Ne bojimo se Dodikovih ucjena, ultimatuma i prijetnji. Ova izjava je jasno opredjeljenje da niko nema pravo dovoditi u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i konačne odluke Ustavnog suda BiH. Separatistički političari koji misle da mogu unilateralno rušiti međunarodno i domaće pravo u velikoj su iluziji. Antidejtonska politika može imati nesagledivo negativne konsekvence ponajviše za one koji je zastupaju”, naglašava Bećirović.

Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima.

U izjavije naglašeno da je državna imovina fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast. Zbog toga je i reguliranje državne imovine njena isključiva nadležnost.

“Nadležni državni organi su dužni da brane državu i državnu imovinu Bosne i Hercegovine i to na legalan način propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH, zakonima Bosne i Hercegovine i u skladu s konačnim i obavezujućim presudama Ustavnog suda BiH. Odlukama Ustavnog suda BiH zauzeti su konačni i obavezujući pravni stavovi: država Bosna i Hercegovina je nasljednik državne imovine (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, te imovine koja je pripadala bivšoj SFRJ”, ističe član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Država Bosna i Hercegovina posjeduje ne samo vanjski, već i unutrašnji kontinuitet (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, koji funkcionalno predstavlja državna vlast. U opisu državne imovine koju je dao Ustavni sud BiH jasno stoji da državna imovina ne podrazumijeva samo skup nekretnina koje služe javnoj vlasti da može izvršavati svoje nadležnosti. Državna imovina je i „javno dobro“ (morska voda, morsko dno, riječna voda, riječna korita, jezera, planine i druga prirodna bogatstva, javna i prometna mreža, prometna infrastruktura), koje prioritetno služe svim ljudima u državi.