Beograd: Na otvaranju izložbe ‘Duša Srebrenice’ skandirali Mladiću

Uoči otvaranja izložbe fotografija “Duša Srebrenice” sarajevskog autora i nagrađivanog fotografa Midhata Poturoviča, u Endžio habu u Dobračinoj ulici u Beogradu, okupilo se petnaestak mladića u crnoj odjeći koji skandiraju osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i pjevaju nacionalističke pjesme.

Policija je blokirala prilaze Dobračinoj ulici iz Vasine i Ulice braće Jugovića, gdje se prvobitno okupilo nekoliko mladića koji su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe večeras ispred prostora u kojem se izložba održava.

Oni su kasnije pokušali da Endžio habu priđu iz Vasine ulice, ali ih je tu takođe zaustavila policija. Osim skandiranja Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni momci uzvikuju i “Srebrenica nije genocid” i uvrede na račun predsjednika Aleksandra Vučića, javlja N1.

Osim provokativnog skandiranja, do sada nije bilo incidenata.

Ispred same galerije u Dobračinoj istovremeno se okupilo nekoliko sugrađanki koje protestuju protiv idržavanja izložbe.

Organizator izložbe “Duša Srebrenice” je Inicijative mladih za ljudska prava. Fotografije u okviru izložbe nastale su tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u posleratnom periodu.