Beograd ponovo kuje planove: Ivica Dačić otkrio šta Srbija planira s Republikom Srpskom, i dvojno državljanstvo!

U intervjuu za “Glas Srpske”, predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i čelnik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić otkrio je službene planove Beograda za Bosnu i Hercegovinu.

– Tokom ove godine Srbija i Bosna i Hercegovina su vrlo dobro surađivale u kontroli i suzbijanju epidemije. Naši odnosi ponekad su narušeni neodgovornim političkim izjavama iz Sarajeva, koje se najčešće tiču ​​Republike Srpske i Kosova i Metohije, a sporova ima, ali naravno ne našom krivnjom. Jednostavno nećemo dopustiti da se o našim najvišim državnim interesima, a to su Republika Srpska i Kosovo i Metohija, govori na način koji nije prijateljski i nije dobar susjed – kaže Dačič.

Što se tiče ovih odnosa, koji su bili najveći izazovi ili prepreke u protekloj godini i što očekujete 2021. godine.

– Podijelili smo teret krize izazvane epidemijom korona virusa. Bilo je to veliko iskušenje za sve nas, ali pokazali smo da smo solidarni, olakšavajući nam prevladavanje poteškoća. Srbija je pomogla građanima Bosne i Hercegovine da se vrate kućama humanitarnim letovima iz cijelog svijeta, olakšali smo režim graničnog prijelaza… Međutim, ove godine nije prošlo bez napada na Republiku Srpsku . Nažalost, 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma bila je i prilika da se ponovno čuju glasovi o njegovoj promjeni pod krinkom, unitarizaciji Bosne i Hercegovine i ukidanju Republike Srpske. Nažalost, mislim da će se ove teme nastaviti i u narednim godinama, jer ni nakon četvrt stoljeća mnogi ne mogu prihvatiti da je Republika Srpska stvarnost i da je nemoguće izvući je iz procesa odlučivanja.

Iako povremeno postoje primjedbe i optužbe na račun Srbije iz Sarajeva, takvih odgovora nema, a sam visoki predstavnik Valentin Inzko nedavno je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nijednom izjavom nije propitkivao BiH kao državu.

– Velika je pogreška ako neko politiku Srbije tumači kao slabost. Činjenica da krajnje nevoljko reagiramo na brutalne napade iz Sarajeva i stalno ponavljamo da ne dovodimo u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine što je odraz naše snage i autoriteta u međunarodnom kontekstu, a ne slabosti. Moram priznati da je predsjednik Vučić dosljedniji u ovoj politici od mene, odgovorio bih puno oštrije, ali znam da bi to bilo ravno onima koji nas napadaju i tako pokazuju slabost. Slično se događa i oko Kosova i Metohije. Ne odgovaramo na 90% napada u Prištini, ne zato što ih se bojimo, već upravo zato što znamo da smo puno jači i da nas ne treba uvlačiti u takve sukobe. Sve to vrlo dobro znaju u međunarodnoj zajednici i Srbija je to izgradila s velikim poštovanjem.

Koja je donja granica ispod koje Srbija neće ići kad su u pitanju odnosi s Bosnom i Hercegovinom?

– Ovo je prije svega opstanak Republike Srpske i očuvanje njenog ustavnog statusa u Bosni i Hercegovini. Srbija je jamac Dejtonskog sporazuma i dužna ga je braniti od svih koji bi ga htjeli promijeniti, ne pitajući za pojedine građane i entitete. To nije moguće i mi na to neprestano skrećemo pažnju, čak i sada kada su takve priče ponovno ažurirane povodom Dejtonove 25. godišnjice. Srbija dosljedno brani ovaj sporazum pred svima koji su uključeni u njegovo usvajanje. Zahtijevamo samo poštivanje onoga što je tada potpisano i što je ugrađeno u Ustav Bosne i Hercegovine. Zvuči jednostavno, ali dobro znate da to uopće nije slučaj i da već četvrt stoljeća slušamo iste napade.

Ispunjava li sporazum o posebnim i paralelnim odnosima Srbije i Srbije svoju punu funkciju?

– U Beogradu i Banja Luci to pokušavamo maksimalno ispuniti. Nikada ne možete biti potpuno zadovoljni, jer se uvijek otvaraju nova polja saradnje, i to je dobro, ali to znači da ne stojimo na mjestu. Srbija želi još više pomoći i ulagati u RS, a to znaju i naše tvrtke, koje preporučujemo da odaberu prvo za Republiku Srpsku pri odabiru poslovnih prilika.

Kako komentarišete mogućnost “automatskog” davanja državljanstva Srbije građanima Republike Srpske, po uzoru na Hrvate iz BiH koji bez pretjerane procedure dobijaju državljanstvo Republike Hrvatske?

– To je zdrava inicijativa i siguran sam da ćemo o njoj detaljnije razgovarati na našim čestim sastancima, a moje je mišljenje da to može samo poboljšati odnose i ne ugroziti nikoga. Kao što ste rekli, takvo rješenje već postoji za Hrvate iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, a ja bih dodao primjer Mađarske, koja također daje državljanstvo svojim sunarodnjacima iz regije. Zašto to ne bismo učinili kad pomažemo ljudima u tome.