Berberović je prije šest mjeseci priznao krivicu za nesreću, a danas ipak negirao: Šta nam to govori?

Na ročištu o izjašnjenju krivice pred Kantonalnim sudom Sarajevo Armin Berberović se danas izjasnio da nije kriv za nesreću u kojoj je usmrtio dvije mlade doktorice, a koja se dogodila 26. maja na Marijin Dvoru u centru Sarajeva.

Ročištem o izjašnjenju krivice i zvanično može početi dokazni postupak u ovom predmetu koji se vodi zbog krivičnih djela “Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa”, u vezi sa krivičnim djelom “Ugrožavanje sigurnosti javnog prometa”.

Podsjetit ćemo, riječ je o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila krajem maja 2023. godine. Tada je život izgubila Azra Spahić, a kasnije je povredama podlegla i mlada Alma Suljić.

Berberović je odmah, po načinjenoj saobraćajnoj nesreći, uhapšen i poslat u pritvor, a 28. maja je i priznao krivicu za saobraćajnu nesreću. Međutim, od tada do sada jedino što se promijenilo je to da je Berberović sada negirao krivicu, pored svih jasnih dokaza koji upućuju na to, pored toga što je vozio bez vozačke dozvole, pod dejstvom alkohola i amfetamina.

Da je danas priznao krivicu za ovaj zločin, to bi bar minimalno olakšalo roditeljima dvije mlade doktorice, možda bi bar nakratko dalo dašak nade da stvari u bh. pravosuđu mogu ići pravim tokom i da kod ljudi postoji “mrva sažaljenja, mrva čovječnosti”, kako je to danas izjavio otac ubijene Alme Suljić.

Međutim, Berberović je današnjim negiranjem krivice sve to “bacio u vodu”. To dalje može dovesti do toga da se stvore “olakšavajuće okolnosti” – kako je to advokat Berberovića Rusmir Karkin rekao 28. maja – što dalje može dovesti da dobije manju zatvorsku kaznu.

Ovakav potez Berberovića može značiti ili to da kod njega ne postoji empatija, svjesnost, i kajanje; ili, pak, to da je ovo dio plana da se ide u sudski proces, koji može biti dugotrajan, ali u svakom slučaju itekako bolan za prvenstveno porodice, ali i sve one koje je ovaj čin pogodio.

Važno je napomenuti da bi se i išlo u dokazni postupak sve i da je Berberović danas priznao krivicu, ali bi glavni pretresi trajali kraće i samim time bi se brže izrekla presuda za njega.

No, nakon današnjeg ročišta počet će dokazni postupak, uz mogućnost da bude dugotrajan, opsežan i komplikovan, uz mogućnost također da presuda ne bude adekvatna, možda umanjena, ali u svakom slučaju mala za ovaj zločin u kojem su ugašena dva mlada života, piše portal Klix.