Besana noć za mještane Donje Jablanice, vatra se približila kućama na 700 metara

Požar u Općini Jablanica i dalje je aktivan, a iza stanovnika Donje Jablanice je još jedna neprospavana noć. Prema jutrošnjim informacijama, vatra se približila kućama na oko 700 metara.

Danas će zatražiti pomoć vatrogasaca iz drugih bh. gradova, a očekuju i ponovni angažman Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Iako je situacija nešto bolja nego sinoć, nada da će danas biti puno bolje nije posljedica činjenice da je jutros u 6:30 temperatura bila 30 stepeni, što u kombinaciji s promjenjivim vjetrom ne odgovara požarna situacija.

“Problem je što se požar približava Donjoj Jablanici i ono što je jučer bilo na oko kilometar i po, kilometar i dvjesto metara, sada je je nekih 700 metara. To se ne može tačno odrediti, jer zbog promjena smjera vjetra u dvije sekunde više se i ne zna kuda sve ide”, prenosi nam jutrošnje stanje na terenu načelnik Općine Damir Šabanović.

Prema njegovim riječima, stanovnici Donje Jablanice sinoć su zajedno s vatrogascima i volonterima dežurali u lovačkom domu.

Objašnjava da je helikopter helikopterske službe RS, koji je jučer obavio 11 letova, uvelike pomogao, ali budući da na tom području ima zimzelenih šuma, vatra se brzo širi. Helikopter RS ​​bi i danas trebao pomoći u gašenju požara.

Šabanović kaže da trenutno na terenu nema vatrogasaca iz drugih gradova, ali su odlučili danas zatražiti pomoć od kolega iz Sarajeva, Konjica i drugih mjesta.

“Pomoćniku načelnika za vatrogastvo kazao sam da pozovu pomoć, da budu tu, jer ne znamo šta se večeras može dešavati”, kaže Šabanović.

Međutim, prema njegovim riječima, jedina prava pomoć bilo bi gašenje požara kanaderom, kojeg u BiH nema. Objašnjava da se radi o vrlo kompleksnom terenu, gdje su vatrogasci na terenu nemoćni, i da se radi o životno opasnoj avanturi, pogotovo za volontere.

Iako su danas najavljeni pljuskovi, u Jablanici se, kako kaže Šabanović, ne nadaju da će se vatra ugasiti prirodnim putem, jer se prema posljednjim vremenskim prognozama na ovom području ne očekuje velika količina kiše.