Bh. državljani: Vlada Švedske se mora izviniti zbog ambasadorice

Susrevši se sa poricateljem genocida u Srebrenici, švedski ambasador u Bosni normalizuje genocid iz 1995. godine. Sada se Helena Lagerlöf mora izviniti, a vlada mora popraviti diplomatske odnose između naših zemalja, piše u pismu javnosti Adnan Mahmutović, Adnan Mahmutović, predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj.

Njegov dopis objavili su brojni švedski mediji.

“Mi bosanski Šveđani želimo izraziti naše najdublje nezadovoljstvo djelovanjem švedske ambasadorice Helene Lagerlöf u Srebrenici. Razumijemo da je nedavno imenovana za ambasadora u Bosni i Hercegovini, ali želimo izraziti zabrinutost što Švedska zvanično normalizuje politiku koja negira genocid u Srebrenici.

Glavno odredište ambasadora za posjetu u utorak bio je Memorijalni centar Srebrenica, institucija za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u gradu. Umjesto toga, ambasadorica je odlučila da se sastane s gradonačelnikom Mladenom Grujičićem, koji je ozloglašen po svojim revizionističkim izjavama i negiranju genocida, a pod čijom vlašću bošnjačka manjina kontinuirano doživljava diskriminaciju i prijetnje.

Prije genocida u ljeto 1995. godine, u Srebrenici je živjelo više od 27.000 Bošnjaka, što je činilo većinu od 75 posto. Danas ih je u gradu ostalo samo 7.000, od kojih su većina stariji, udovice i siročad. Oni čine razbijenu manjinu u stalnoj žalosti.

Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica govorili su u ponedjeljak o planovima ambasadorice da posjeti i centar i načelnika Mladena Grujičića. To je kao da posjetite Auschwitz, a zatim iskoristite priliku da upoznate pristalicu nacista koji također negira holokaust.

Ambasadorica je odlučila da ignoriše pozive rukovodstva Centra da pokaže poštovanje samo prema žrtvama genocida i ipak se sastala sa gradonačelnikom. Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica su odbili da ova uvreda prođe nezapaženo i odbili su da se sastanu sa ambasadoricom.

Bosanski Šveđani više od 100.000 stanovnika Švedske. Postupci ambasadorice direktan su udar na Međunarodni krivični sud i sve što je Švedska učinila da pomogne u istrazi i suđenju genocida nad Bošnjacima od 1990-ih.

Razumijemo obaveze ambasadorice prema sastancima sa predstavnicima raznih strana. Ono što ne prihvatamo je da u jednom trenutku možete posjetiti grobove žrtava genocida, a u sljedećem trenutku sjediti sa poricateljima genocida. To šalje pogrešan signal o odnosu Švedske prema Bosni i njenoj budućnosti.

Zahtijevamo da švedska vlada postupi snažno u ovom slučaju i popravi diplomatske odnose između Švedske i Bosne. Tražimo iskreno izvinjenje umjesto nejasnih diplomatskih izjava švedske ambasade na društvenim mrežama.

Ambasadorica mora pokazati da je shvatila svoju grešku i distancirati se od poricatelja genocida i njihove politike. Premijer Ulf Kristersson i ministar vanjskih poslova Tobias Billström to ne bi trebali zanemariti. Oni treba da pokažu da nikada nije prihvatljivo prešutjeti zločin poput genocida i popravljati štetu koja je već nanesena djelovanjem ambasadora”.