Bh. spasioci oštro iskritikovali Konakovića tokom posjete Hatayu, on se izvinio: Evo šta je još poručio i obećao

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, jučer je posjetio spasilački kamp Bosne i Hercegovine u Hatayu u Turskoj.

“Ministar Konaković je došao pred spasioce Gorske službe spašavanja Federacije BiH (GSS FBiH) od kojih je prvo zatražio izvinjenje, u svoje lično ime i u ime Vijeća ministara BiH, zbog niza propusta koji su usporili dolazak naših spasilaca u Tursku i regiju pogođenu zemljotresom.

Saslušao je oštre kritike koje su mu iznesene, nakon čega je obećao da će u budućnosti uraditi sve što je u mogućnosti da GSS dobije svoje mjesto u zakonu i institucijama države Bosne i Hercegovine”, naveli su iz Gorske službe spašavanja FBiH te istakli da su “spasioci su prihvatili izvinjenje ministra Konakovića” te najavili kako će “aktivno će pratiti realizaciju aktivnosti za koje je dao obećanje i svoju riječ”.

– Tom prilikom smo upoznali ministra Konakovića sa svim rezultatima izvedenih akcija kao i o ostalim detaljima boravka u spasilačkoj misiji.

U pratnji ministra Konakovića bio je i ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić, koji je dao veliki doprinos u realizaciji pomoći Bosne i Hercegovine narodu Republike Turske.