Biden se susreo sa Bosancima u Iowi 2007.: BiH je veličanstveno lijepa zemlja, ti pogledi oduzimaju dah

Novi američki predsjednik Joe Biden posjetio je bh. zajednicu u državi Iowa tijekom predizborne kampanje 2008. godine, kada je izabran za potpredsjednika SAD-a, te u razgovorima s biračima bh. korijena otkrio je svoju fascinaciju prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Odmah po dolasku na mjesto gdje je održao govor u kampanji, Biden je rekao da je proveo puno vremena u Bosni i Hercegovini i radio za zemlju “veličanstvene ljepote” .

Danas je novi američki predsjednik tada objasnio kako je helikopterom preletio Bosnu i Hercegovinu i kako je uživao u pogledima koji oduzimaju dah, rekao je.

“U ovoj bh. zajednici nas je 4.000”, rekao je jedan od predstavnika zajednice, koji im je obećao pomoći u organizaciji izbora.

Tijekom svog govora još je jednom izjavio da je puno vremena proveo krajem 1980-ih i početkom 1990-ih u Bosni i Hercegovini, za koju je rekao da je topografski jedna od najljepših zemalja u kojoj je ikad bio.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jučer je položio svečanu prisegu i postao 46. predsjednik u povijesti te zemlje. Kamala Harris, koja je postala prva žena potpredsjednica Sjedinjenih Država, također je položila zakletvu na inauguraciji u Kongresu u Washingtonu.

Inauguracija se odvijala uz maksimalne sigurnosne mjere u kompleksu američkog Kongresa u Washingtonu.