Bidenu uručen potpisan primjerak knjige “Glasovi iz Srebrenice”

Potpisani primjerak knjige “Glasovi iz Srebrenice” (Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide) uručen je američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

“Ponosni smo što možemo objaviti da je potpisani primjerak knjige čiji sam koautor dostavljen u Bijelu kuću i uručen predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joeu Bidenu, kao znak male zahvale za sve što je učinio za Bosnu”, napisao je na Twitteru Hasan Hasanović, kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Knjigu je objavila McFarland Company države Sjeverna Karolina, autori knjige su Ann Petrila i Hasan Hasanović, a predgovor je napisao Emir Suljagić.

Knjiga je o pričama ljudi iz Srebrenice koji su preživjeli genocid. Prema preliminarnim procjenama, knjiga daje važan doprinos ne samo genocidu u Srebrenici, već i akademskim raspravama o genocidu općenito, te procesu restrukturiranja i pomirenja u društvima u kojima se genocid dogodio.

Ann Petrila je profesorica na Univerzitetu u Denveru, a Hasan Hasanović preživio je genocid u Srebrenici, a trenutno radi kao kustos i prevoditelj u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.