BiH će biti jaka onoliko koliko budu jaki oni koji je vole

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, posjetio je danas Prijedor, na poziv veterana Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Krajine i predsjednika Skupštine grada Prijedora, Mirsada Duratovića.

Posjetio je Memorijalni centar u Čarakovu, gdje se održao čas historije, nakon čega je položio cvijeće i odao počast šehidima ovog mjesta.

Potpredsjednik Salkić prisustvovao je i svečanosti akademije povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine koja se održala u Društvenom domu Čarakovo, gdje se obratio prisutnima.

Istaknuo je da se danas borba za Bosnu i Hercegovinu vodi demokratskim sredstvima, ekonomskim jačanjem, unutarnjim i vanjskim odnosima, većim stupnjem nacionalne i vjerske tolerancije, zbližavanjem s Europskom unijom te da su domoljubne snage Bosne i Hercegovine spremne za takvu borbu. budućnost.

– Građani Bosne i Hercegovine su na referendumu organizovanom 29. februara i 1. marta 1992. godine jasno iskazali svoju opredijeljenost da žive u nezavisnoj, cjelovitoj i suverenoj zemlji.

Danas moramo pronaći snagu da spasimo svoju zemlju. Moramo preuzeti odgovornost za njen opstanak, jer su sile razaranja još uvijek jake. Danas se borba za Bosnu i Hercegovinu vodi demokratskim sredstvima, ekonomskim jačanjem, unutarnjim i vanjskim vezama, većim stupnjem nacionalne i vjerske tolerancije i zbližavanjem s Europskom unijom. Patriotske snage Bosne i Hercegovine trebale bi biti spremne za takvu borbu, mir i budućnost.

Mi moramo nastaviti našu borbu, kako žrtva naših šehida, koji su dali svoje živote za našu domovinu, ne bi bila uzaludna. Moramo nastaviti da izgrađujemo našu domovinu, kako bi bila zemlja jednakih prava i mogućnosti za sve njene građane, bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole. Ova zemlja će biti jaka onoliko koliko budu jaki oni koji je vole, bez obzira kako se zovu, kojoj političkoj orijentaciji pripadaju. Svima nam na prvom mjestu mora biti domovina Bosna i Hercegovina.

Suočeni s čestim napadima na neovisnost, suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine, često ni ne shvaćamo nevjerojatnu snagu bosanskog duha koju imamo. Naša snaga bila je presudna za nas da se borimo za neovisnost i državnost Bosne i Hercegovine i da je zaštitimo, bez obzira na stalne štrajkove sa svih strana. Upravo je taj duh jedinstvenost Bosne i Hercegovine, raznolikost nacija i konfesija koje mnogi žele dovesti u pitanje ili omalovažiti.

Zajedno moramo raditi na tome da naše društvo postane pravednije, da postanemo društvo jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve građane.

Danas shvaćamo da ovo društvo nije idealno, ali zato nemamo pravo odustati, već smo dužni i dalje se boriti za to da ova zemlja bude na isti način slobodna, poštena i dostupna svim svojim građanima.

Pozivam vas da ponosno istaknete zastavu naše zemlje i dostojanstveno proslavite Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj današnji znak pokazuje da imamo kralježnicu, da imamo dostojanstvo i da se ne bojimo, zato idite podignute glave, lice nam je čisto.

Čestitam vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nezavisne, suverene, cjelovite i nedjeljive, međunarodno priznate države.