Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović večeras je na obilježavanju događaja “Odbrana BiH – Igman 2021” rekao da je ovo vrlo važan dan za slobodu koju živimo.

“Ovih dana obilježavamo 28. godišnjicu od te slavne bitke. Pobjeda Armije Republike BiH u toj bitki na Igmanu je spriječila potpunu blokadu BiH i Sarajeva. Da se dogodilo drugačije i da Sarajevo bi bilo potpuno opkoljeno i pitanje je šta bi bilo dalje i sa Sarajevom i BiH. Jedna od ključnih bitaka. Mi se ovom prilikom sjećamo svih šehida i porodica koji su dali svoje živote za pobjedu. Odajemo im poštovanje i to ćemo raditi uvijek. Prenosit ćemo to na buduće generacije”, istaknuo je Džaferović.

Također je najavio da danas, 28 godina nakon slavne bitke za odbranu Igmana, BiH ide naprijed, te da će “BiH postati funkcionalna država, članica EU i NATO saveza.”

“Svi ljudi u BiH i svi narodi će u konačnici biti ravnopravni bez obzira gdje žive”, rekao je.

Osvrnuo se i na izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, kazavši da su to sramne poruke.

“Neka je stid i sram onoga ko takve poruke izgovara. Žao mi je što moram pomenuti njegovo ime, jer to ova manifestacija ne zaslužuje. Poruke koje je poslao Dodik i koje su upućene Bošnjacima kao narodu su sramne. To ozbiljni i odogovorni političari nikada ne rade. Pokazao se kao neznalica i kao čovjek koji ima nizak prak kritičnosti”, kazao je Džaferović i poručio: “Nikada njegova politika neće uspjeti.”