BiH ide u direktnu nabavku Pfizerove, kineske i ruske vakcine

Danas je održan sastanak predsjedavajućeg VM BiH Zorana Tegeltije sa premijerom organizacija FBiH Fadilom Novalićem i RS-om Radovanom Viškovićem i ministrom zdravlja Vjekoslavom Mandićem i Alenom Šeranićem, kojem je također prisustvovalo ministarstvo. Ministar civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević razgovarat će o procesu nabave cjepiva.

“Sve prema zajedničkom sporazumu je završeno. Dogovorili smo 1.232.000 doza vakcina, cjelokupni iznos novca je uplaćen. Dogovorili smo se i platili, još uvijek nema isporuka. Kažem da će postupak vakcinisanja započeti u prvom kvartalu 2021. Čim vakcina stigne u BiH, sve će biti spremno”, rekao je Tegletija.

„Također smo odlučili sudjelovati u nabavi od drugih proizvođača. Sutra će entiteti i Brčko izraziti svoje potrebe, a MCP će se dogovoriti o tim potrebama i započeti izravna nabava vakcina.”

Kako je kazao BiH će vakcine pokušati direktno nabaviti od Pfizera, Kine i Rusije.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, rekao je da je proračun Vlade Federacije je za 2021. osigurao sredstva za kupnju vakcina protiv koronavirusa i to nije problem, već dostupnost vakcina.

“Cijeli svijet se utrkuje za vakcine i Federacija BiH je spremna odmah platiti bilo koju vakcinu koja može doći dan ranije. Spremni smo kupiti Pfizer, rusku, kinesku i svaku drugu vakcinu do koje budemo mogli doći”, zaključio je Novalić te kazao da mu vakcinacija ne predstavlja nikakav problem.

Premijer Republike Srpske Radovan Visković istakao je da je rješenje za kupnju ruske vakcine je vrlo blizu.

“Izjavljujemo da je Federacija BiH također spremna za kupnju određenog broja ruskih vakcina i Federalno ministarstvo zdravlja sutra će izraziti svoju potrebu i Republika Srpska se prijavila za kupnju 200.000 doza”, rekao je Visković.