BiH ispunila sve uslove, ali umjesto vakcina dobija nove zahtjeve

Predstavnici državne vlasti u Bosni i Hercegovini trebali bi sutra održati sastanak s predstavnicima COVAX-a i Pfizera.

Uoči sastanka, bh. strana ujedinila se: “Institucije Bosne i Hercegovine pravovremeno su ispunile sve proceduralne zahtjeve za nabavu cjepiva protiv koronavirusa postavljene u mehanizmu COVAX.”

Zaključeno je ovo nakon današnjeg sastanka ćlanova Predsjedništva BiH sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom, premijerom FBiH Fadilom Novalićem i premijerom RS Radovanom Viškovićem.

I sve što je traženo stvarno je učinjeno. BiH je u septembru prošle godine naručila 1.232.000 doza cjepiva, a novac je uplaćen COVAX-u. Tada je bh. vlastima rečeno da će uskoro u našu zemlju stići 23.400 doza cjepiva Biontech-Pfizer i 150.000 doza cjepiva AstraZenec / SKBIO.

No umjesto cjepiva, vjerojatno će doći novi zahtjevi, što je jasno da Covax i Pfizer odgađa isporuku cjepiva u Bosnu i Hercegovinu. Dio javnosti i oporbe tradicionalno su kritizirali vlasti kada i kada bi trebali, a posebno kad nisu, pomažući stvoriti veliku zabunu i ukloniti odgovornost dobavljača i proizvođača.

Tako je došlo do informacija i nisu zadovoljile “hladni lanac” države BiH i druge uvjete koje je Pfizer zahtijevao. Međutim, demantirala ga je Svjetska zdravstvena organizacija koja je nakon temeljite revizije potvrdila da je BiH spremna primiti cjepiva Pfizer.

Dogovorena cijena putem COVAX-a po jednoj vakcini za BiH je 10.55 dolara, a na komeracijalnoj osnovi se prodaju i do 50 dolara. Možda se upravo iza ove činjenice krije razlog odugovlačenja isporuke, ali i poziv Pfizera bh. vlatima za sutrašnji sastanak.