BiH koristi alate koje je NATO pružio partnerskim zemljama

Pitanje ulaska BiH u NATO jedno je od pitanja o kojem nema konsenzusa među političarima u BiH. Dok dužnosnici iz Federacije pozivaju zapadne sile da podrže ubrzani put BiH u NATO, iz entiteta RS jasno prate stav Srbije – neutralnost i nepriključivanje bilo kojem vojnom bloku.

Sljedeća godina je izuzetno važna za članstvo zbog implementacije inicijative Defence Capacity Building, smatra Edin Fako, šef vojnog dijela misije BiH pri NATO-u sa sjedištem u Bruxellesu:

“Bosna i Hercegovina koristi svoje alate i mehanizme koje je NATO pružio partnerskim zemljama kroz svoj Open door policy i ja vjerujem da u budućnosti ćemo i nastaviti to koristiti na efikasan način, a na nama, pogotovo ne na meni kao vojniku, nije da odlučujemo, niti mogu ja odlučiti kada ćemo biti u NATO-u. Što se mene tiče, ja bih volio što je prije moguće – jer, treba biti realan i treba jasno naglasiti da NATO igra veoma značajnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, da su sigurnosni izazovi mnogo promijenjeni nego u ranijem periodu.”

U zemljama i okruženju koje nije u NATO alijansi postoji bojazan od širenja ruskog i kineskog utjecaja, smatra profesor sa Bostonskog univerziteta, Vesko Garčević:

“Ono što bi, prije svega, trebalo da se uradi je jedna vrlo snažno osmišljena i dugotrajna, da ne kažem neprekidna javna kampanja koju bi vodili ljudi iz Bosne i Hercegovine u kojoj bi se osmislio način na koji će se odgovoriti na neka stereotipna razmišljanja o NATO-u”.

Glas Amerike piše kako je za novembar najavljen dolazak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Naša zemlja bi i naredne godine trebala biti sjedište NATO partnerskog simpozija na kojem če učestvovati sve zemlje partneri i članice.

“Posjete lidera, u ovom slučaju generalnog sekretara NATO-a, ali i volio bih da vidim i lidere država Zapadne Evrope da posjete region češće – Njemačka, Francuska i ostale kako bi jasno pokazale u političkom smislu da oni stoje iza toga što je jedna perspektiva članstva, kako u NATO-u, tako u Evropskoj uniji”, dodaje Vesko Garčević.

Prema rezultatima Atlanske inicijative, u entitetu Federacija više od 90 odsto ispitanika podržava članstvo BiH u NATO, oko 23 odsto ispitanih u entitetu RS, a u Brčko distriktu je taj broj 56 odsto.

Istraživanja se u velikoj mjeri ne poklapaju s političkim diskursom koji je isprepleten raznim sukobima.