BiH od Hrvatske traži procesuiranje ratnih komadanata zbog zločina iz operacije “Bljesak”

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je u subotu međunarodni zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine u vezi s kaznenim progonom protiv hrvatskih ratnih komandanata, a odluke o daljnjim postupcima donijet će Državno odvjetništvo, a javnost će biti obaviještena.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je međunarodni zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine vezano za određena postupanja koja su u nadležnosti Državnog odvjetništva RH”, kazao je državni sekretar ministarstva Josip Salapić.

Kako saznaje NovaTV, riječ o zamolnici za preuzimanjem krivičnog progona protiv više penzionisanih hrvatskih ratnih komadanata iz operacije Bljesak, a da ih se tereti za krivična djela ratnog zločina.

Salapić je dodao kako će ovih dana ministarstvo proslijediti slučajeve Državnom odvjetništvu koje će odlučiti što će s tim slučajevima učiniti neovisnom istragom.

“Vjerujemo da će ovih dana Državno odvjetništvo u skladu sa zakonu izvijestiti javnost o čemu se konkretno radi”, poručio je Salapić.

Govoreći u četvrtak u Kninu, hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je Bosni i Hercegovini da su to nedokazani činovi i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante, prenosi Hina.