Bisera Turković ugostila Lavrova, Lavrov: Ne vidimo smisao u reviziji Dejtona, opredijeljeni smo prijateljskim odnosima

Završen je sastanak ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković i ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

Lavrov je razgovarao o odlučnosti jačanja suradnje i gospodarskih odnosa dviju zemalja i nužnosti međusobnog dijaloga u regiji.

“Obnovili smo svoj čvrst stav i podršku cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine,” rekao je Lavrov.

Rekavši da ne vidi nikakav smisao u reviziji Daytonskog sporazuma, te je rekao da je Rusija jamac ovog sporazuma i da su građani BiH u mogućnosti sami odrediti svoju sudbinu.

Lavrov je ponovio da je rusko stajalište da je Ured visokog predstavnika nepotreban i da je naša zemlja s njim svojevrsna zaštitnica.

“Odlučili smo razviti svoje poslovanje koje je usporilo zbog koronavirusa. Smatramo da je neophodno i potrebno više poslova u okviru povjerenstava za trgovinsku i ekonomsku suradnju. Jako smo zadovoljni što naši projekti poput Gazproma i Sberbanke posluju u BiH”, rekao je.

Lavrov, izjavivši da su mladi u našoj zemlji sretni zbog želje da nauče ruski jezik, pozvao je ministra Turkoviča da posjeti Rusiju.