Biserko: ‘Srpski svet’ je udario u zid

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici veliki je iskorak za Crnu Goru, jer je u datim okolnostima ipak uspjela da potvrdi svoje opredjeljenje za vrijednosti za koje se deklarisala, prije svega za antifašizam. Ta rezolucija je dodatno odvaja od srpske poražavujuće politike.

Kazala je ovo u razgovoru za podgoričku “Pobjedu” Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji.

Biserko smatra da reakcija Beograda na Rezoluciju o Srebrenici nije slučajna, “jer očigledno je da je ‘srpski svet’ udario u zid.”

– Ona je samo jedan u nizu događaja koji su prethodili. Reakcije protiv Crne Gore i aktuelnog premijera počele su ranije, a kulminirale njegovim odbijanjem da potpiše temeljni ugovor sa SPC – govori Biserko.

Prema njenim riječima, Beograd je očekivao da će brzo i lako ostvariti svoje ciljeve u Crnoj Gori.

– Pokazalo se suprotno, jer su se u međuvremenu počeli otrežnjavati suverenisti koji su glasali protiv DPS-a. Nije više riječ o DPS-u, već o opstanku suverene Crne Gore. Beograd je svojim ponašanjem uspio da pokrene crnogorsko društvo i svojom arogancijom je samo učvrstio crnogorski identitet kao što je ranije učvrstio bošnjački i druge – navodi Biserko.

Ističe kako je trebalo vremena da se Crna Gora probudi, ali da joj je u tome pomogao Beograd svojim agresivnim ponašanjem i pokušajem da isprazni crnogorski suverenitet što brže.

– Vlada je slaba, ali, ipak, reagovala je na neke poteze Beograda, vjerujem pod pritiskom sa strane. Izostaje još ozbiljnija reakcija na politiku ministrice za obrazovanje jer se ona usmjerila da Crnogorce vrati što prije “tamo gdje im je mjesto” u srpstvo – poručuje Biserko.

Naglašava da je Beograd previdio da u Crnoj Gori postoji društvo, a ne samo Crnogorci i Srbi ili samo Srbi kao što tvrde.

– Srbija će vremenom morati da navikne na ravnopravne odnose ne samo sa Crnom Gorom, nego i sa cijelim regionom. EU uvijek sporije reaguje ali očigledno je da utiče na Vladu, što se vidi po i njenim stalnim promjenama politike u odnosu na ono što su najavljivali.

Ohrabrujući je i posljednji samit NATO-a na kome je reafirmisan član 5, odnosno da je “član 5 sveta obaveza savjeta”i da su članice “jedinstvene i odlučne u svojoj sposobnosti i posvećenosti da se brane”.

Treba sačekati i konkretizaciju nove američke politike prema Zapadnom Balkanu. To bi trebalo da stavi tačku na sva komešanja kroz koja region prolazi posljednjih godina u velikoj mjeri i zbog dezangažovanja zapadne zajednice tokom posljednjih deset godina – navodi Biserko.

Ocjenjuje da je problem u tome što Beograd ne shvata realnost i činjenicu da se čitav svijet politizovao i da nije moguće više subordinirati druge, tako ni Crnu Goru.

– Naprednjaci su na neki način doveli do kraja projekat koji je istorijski već poražen. Ovo je samo gubljenje istorijskog vremena za Srbiju ali i opstruiranje drugih da krenu naprijed – zaključuje Biserko.