Bivši visoki predstvnik Petrič najavio promjene: “Budite uvjereni da će Bosanci i Hercegovci i njihova zemlja uspjeti”

Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a trenutno predsjedavajući Marshall-ovog fonda u Austriji, obratio se video porukom na svečanosti povodom 25. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini sinoć u Sarajevu.

Gledajući 25 godina dejtonske prakse, potrebno je da gledamo unaprijed. Bilo je zapaženih uspjeha, ali – budimo iskreni – još uvijek postoje značajni nedostaci u ovoj najopsežnijoj međunarodnoj intervenciji našeg doba. Život je mnogim građanima i dalje težak jer štandovi otvorenih ratova stoje. I to je kratko sažeto u sloganu prosvjeda 2017. godine: “Gladni smo na tri jezika”, rekao je.

Kad je izviješteno da je to mjesto predao pokojnom lordu Ashdownu 2002. godine, već je bilo dogovoreno da se Ured visokog predstavnika postepeno ugasi do 2006.

“Ali vojni prijelaz sa SFOR-a na EUFOR bio je uspješan, i premda je ICTY zatvoren prije dvije godine, YTD je još uvijek tamo. Znatno je smanjen, a njegova važnost i položaj još su veći. Stoga je dvadeset i peta godišnjica ove godine prilika da odlučno krenemo novom cestom, europskom cestom, dozvolite mi da je nazovem zadrugom. Postala je jedna od moćnih europskih misija i manja je samo od važne misije OESS-a u BiH. Iskreno vjerujem da je vrijeme za sljedeće smanjenje međunarodne prisutnosti u BiH “, kaže Petritsch.

Danas je BiH okružena samo članovima i kandidatima za članstvo u Europskoj uniji.

“Evroatlantski sigurnosni okvir uspješno je uveden u regiji. Sada se mora promovirati domaća odgovornost, uključujući i pomirenje i dobrosusjedske odnose, ukorijenjena u aktivnom građanskom društvu, koje je spremno i na mirni građanski neposluh ako je to potrebno. Emigracija nije opcija. Kada s pravom tražimo od Bosanaca da reformiraju svoju disfunkcionalnu političku praksu, za koju smo i mi dijelom odgovorni, moramo biti još kritičniji prema prevaziđenom i suviše kompleksnom međunarodnom prisustvu u BiH. Tokom posljednjih 25 godina, svijet se dramatično promijenio. Tokom tih 25 godina, dosta je postignuto u BiH, ali puno više treba da se uradi kako bi se prevazišla prošlost koja još uvijek oklijeva da ode. Budite uvjereni da će Bosanci i Hercegovci i njihova zemlja uspjeti. Uspjet će uz pomoć svojih prijatelja u široj Evropi i preko Atlantika”.

Nakon susreta s uspješnim mladim Bosancima u Beču, vjerujem da će mlada generacija u BiH na kraju nadići okrutno naslijeđe prošlosti i pružiti sebi bolji život. “To je ono što želim za svoj drugi dom”, napokon je rekao.