Bivši visoki predstavnik Švarc Šiling: Dolazak Šmita bi bila dobra stvar za BiH!

“Ne vidim problem s tim da Biden podržava novi početak za BiH”, rekao je bivši visoki predstavnik u BiH Švarc Šiling.

“Njemačka vlada podržava kandidaturu Christiana Schmidta za mjesto visokog predstavnika i odluka o tome mogla bi se donijeti na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za provedbu mira”, rekao je Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik u BiH, za list Dnevni Avaz.

– Schmidta jako dobro poznajem. Mi smo prijatelji. Obaviješten sam da je moguće da on bude novi visoki predstavnik. Rekao sam svima koji su me pitali – volio bih da se to dogodi i za sada je to ozbiljan potez – kaže Schilling.

Njemačka vlada potvrdila je ranije da je pokrenula inicijativu! Schilling kaže za Dnevni Avaz da je o cijeloj priči razgovarao s uredom kancelarke Angele Merkel. Prema neslužbenim informacijama, Schilling djeluje kao neformalni savjetnik Merkel za Bosnu i Hercegovinu.

– Da, kancelarije bi trebalo pitati za detalje, ali razgovarali smo i mislim da se odluka može uskoro donijeti. Nije loše, moram reći da je vrijeme za neke promjene – rekao je Schilling.

Kako ističe, njemački političar Schmidt, ako bude imenovan za novog visokog predstavnika, nastojat će pokrenuti rješavanje glavnih preostalih pitanja u Bosni i Hercegovini.

– Sigurno će imati podršku Merkel i njemačke vlade, ali i drugih zemalja. To je novo lice i vrlo je važno da trenutni visoki predstavnik Valentin Inzko surađuje. Inzko je svjestan da je malo toga mogao učiniti jer nije imao potporu međunarodne zajednice. U slučaju novog visokog predstavnika, to bi se moglo promijeniti, dodao je.

Na pitanje hoće li Njemačka visokog predstavnika podržati nova američka administracija, Schilling je rekao da je Biden vrlo dobro upoznat sa situacijom u Bosni i Hercegovini i da je vrlo realan.

– Ne vidim problem da Biden podržava novi početak Bosne i Hercegovine, ali to je samo moje mišljenje – dodao je.

1993. godine, novi američki predsjednik Joe Biden dao je najbolju procjenu onoga što se događa u Bosni i Hercegovini koju sam ikad vidio, kaže Schilling.

– Tada sam, mislim, proveo mjesec dana u Europi i proučio situaciju. Dao je svoje prijedloge koji u to vrijeme nisu dobili potporu ili nije bilo volje za njihovu provedbu, ali svejedno je najbolje što sam vidio. Tada sam nazvao njemačkog ministra Kinkela i rekao mu o tome – dodao je.