Blinken: Zapad traži alternative ako Rusija blokira misiju u BiH

Zapadne sile traže alternative za osiguranje međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini ako Rusija blokira nastavak mirovne misije koju podržava UN, izjavio je u utorak državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

Rusija, saveznica Srba u BiH i članica Vijeća sigurnosti koja ima pravo veta, kritična je prema naporima UN-a u toj balkanskoj zemlji, ali je u novembru pristala na jednogodišnje produženje mandata UN-a za snage predvođene Evropskom unijom.

Odnosi Zapada s Rusijom, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, od tada su se naglo pogoršali, a srpski čelnici u Bosni i Hercegovini pojačali su separatističku retoriku, navodi AFP.

– Neka vrsta međunarodnih snaga s odgovarajućim mandatom neophodna je za pokušaj održavanja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini – rekao je Blinken Odboru za vanjske poslove Senata odgovarajući na pitanje.

On je također rekao da SAD planiraju sa saveznicima o vanrednim situacijama poput ove.

– Ako mandat ne bude obnovljen u novembru, pokušavamo osigurati da imamo nešto što će pružiti podršku – rekao je Blinken.

Ranije ovog mjeseca, ruska ambasada u Sarajevu upozorila je da bi stajalište Zapada moglo uzrokovati “destabilizaciju” u Bosni, što je izazvalo strah od prelijevanja iz ukrajinskog sukoba.

Ruska izjava uslijedila je nakon što je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, kojeg Zapad podržava, ali ga Moskva ne priznaje, suspendovao kontroverzni zakon koji bi RS-u omogućio preuzimanje državne imovine na njihovom teritoriju.