Borenović: Putin je nakon sastanka s Dodikom potvrdio da je BiH uvela sankcije Rusiji

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), osvrnuo se na posjet Milorada Dodika Rusiji i susret s Vladimirom Putinom, rekavši da je upravo na tom sastanku potvrđeno da je BiH uvela sankcije Rusiji.

Kako je rekao Borenović, to je potvrdio i sam Vladimir Putin u izjavi nakon sastanka.

“Nakon predsjednika Vučića i zvaničnika Evropske unije, i sam predsjednik Rusije je u svom saopćenju govoreći o poteškoćama u odnosima sa BiH, potvrdio pridruživanja BiH sankcijama protiv Rusije i zaista nema više prostora za različite interpretacije. Jasno je ko kod nas govori istinu, a ko uporno obmanjuje javnost” rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da to nije činjenica koja ga raduje ili zbog koje likuje, ali da je savršeno jasno da BiH sudjeluje u sankcijama EU Rusiji, bez obzira na druge tvrdnje, namjere, volju, tumačenje, otvoreno nedjelovanje struktura vlasti RS u institucijama BiH.

“Za nas je najvažnije da se, što je moguće više, izmaknemo sa radara velikih, krupnih geopolitičkih sudara i da se posvetimo isključivo unutrašnjem jačanju ekonomije, zapošljavanju i podizanju životnog standarda. I zato je krajnje upitna svrsishodnost Dodikovih vanjskopolitičkih preuzimanja različitih političkih obaveza od Brisela preko Turske do Rusije i bespotrebnog uvlačenja Republike Srpske u kontekst krupnih globalnih problema” rekao je Borenović.

On je naveo da najvažnije sagledati ekonomski smisao svih ovih Dodikovih putovanja, i ovog posljednjeg u Rusiju i da li ima realan, ostvariv efekat za RS i cijelu BiH.

“Od 2006. godine gledamo kako svakog juna odlazi u Sankt Peterburg, najavljuje jačanje ekonomskih veza i investicije, a činjenica je da je vanjskotrgovinska razmjena BiH sa Rusijom svega oko 2%, od čega je tek 0,5% ukupna razmjena sa RS-om , a ostalo sa FBiH”, rekao je Borenović.

Borenović kaže da je za RS najvažnija ekonomska snaga, zaposlenost i razvoj.

“U tom smislu očekivao sam da se u Rusiji razgovara o rafinerijama u Brodu i Modriči koje su jedini vidljiv projekat do sada realizovan, a znamo da proizvodni pogon u Brodu ne radi, i to u vrijeme nevjerovatnog divljanja cijena goriva, što je najveća briga naroda koji živi i u Brodu, Modriči i cijeloj Republici Srpskoj i BiH. O tome nije bilo riječi i jasno je da Dodika ne interesuju ostvarivi vidljivi ekonomski projekti, već neki novi predizborni, odnosno da je jedina svrha njegovih putovanja slikanje i lična promocija”, zaključio je Borenović.