Borenović zbog Dodika strahuje za RS: On je kao slon u staklarskoj radnji, razbija sve ispred sebe

Borenović je rekao da će Dodik iskoristiti svaku priliku da održi napetost šest mjeseci do izbora, da ostane na vlasti.

– Mislim da je Milorad Dodik najveći teret upravo nama u Republici Srpskoj. Za ovih 15 godina, koliko je na vlasti, pokazao se kao čovjek koji vrlo vješto korisiti krizne situacije, konflikte i tenzije da bi opstao na političkoj sceni. Njegov jedini cilj je da skrene pažnju javnosti sa ekonomskih i socijalnih problema, sa korupcije i nepotizma, sa nedostatka investicija. Nama niko ozbiljan nije došao da uloži novac iako od svih zemalja Zapadnog Balkana ovaj dio zaista ima najbolje geografske predispozicije za investitore iz Zapadne Evrope.

Rekao je to predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Na pitanje je li Milorad Dodik, otvoreni saveznik Rusije, bio teret Aleksandru Vučiću, Borenović je rekao da će Dodik iskoristiti svaku priliku da zadrži napetost u šest mjeseci prije izbora kako bi ostao na vlasti.

“Ali bez obzira šta se desilo, odnosi između Republike Srpske i Srbije uvijek će biti na najvišem mogućem nivou. Mi smo navikli da u Srbiji imamo podršku i da od Srbije možemo očekivati pomoć”, kaže Borenović i dodaje:

– A što se tiče Dodika, on je kao slon u staklarskoj radnji, razbija sve ispred sebe. Ne znam kako će se sve to završiti, ali sam svjestan da je on zaista teret prije svega srpskom narodu i nama u Republici Srpskoj. Nakon toliko godina pasivne političke stabilnosti uspio je da nas izbaci u globalnu orbitu i predstavi kao neku vrstu faktora nestabilnosti. Nije nimalo dobro što se međunarodnim krugovima sve više spominje Milorad Dodik i stavlja znak jednakosti između njega i Republike Srpske što nam svakako ne može donijeti nikakvu korist i zato to treba odlučno demantovati.

Borenović ukazuje na činjenicu da se Milorad Dodik sve manje pojavljuje u Srbiji, barem na službenim događanjima.

“Inače, Aleksandar Vučić je izuzetno ozbiljan, odgovoran čovjek, prije svega državnik koji dobro odmjerava kako će se odnositi prema svim izazovima. Ne sumnjam da će znati naći adekvatan odgovor kako da prebrodi sve vrlo teške i složene izazove pred kojima se nalaze i on i Srbija”, kazao je Borenović.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno znati šta je Dodik bio prije 20 godina, a šta je danas.

“Prije 20 godina bio je za američku administraciju svježi dašak vjetra sa Balkana, a danas je od te iste administracije zaradio sankcije i nalazi na crnoj listi SAD. Treba imati u vidu da smo svi mi na Zapadnom Balkanu male ekonomije, male zemlje i narodi u odnosu na velike geopolitičke igrače, ali ponekad sebi pravimo probleme zato što želimo da budemo neki svjetski politički faktor. Pogotovo zbog ambicija nekih političkih lidera. Tu prvenstveno mislim na Dodika koji stalno želi da igra ulogu moćnog čovjeka koji ima bliske veze sa najvažnijim ljudima u svijetu”, kazao je Borenović.

Dodao je da ima osjećaj da krizu u BiH izazivaju tri vladajuće strukture – SDA, SNSD i HDZ, uglavnom Izetbegović i Dodik.

“Dodik je malo glasniji, Izetbegović je malo perfidniji i mirniji, ali u suštini jedan drugog nadopunjuju. To je nekakav politički stoni tenis gdje jedan drugom nabacuju zapaljive loptice. Za sukob je potrebno najmanje dvoje, a mi u Bosni i Hercegovini ponekad imamo troje”, kazao je Borenović.

Naglasio je da se zbog poteza Milorada Dodika Republika Srpska ponovno spominje u negativnom kontekstu, što nikako nije dobro.

“I zato je važno staviti do znanja da Dodik nije Republika Srpska i nikako ne može biti. On nam u ovom momentu samo pravi neprilike”, kazao je Borenović.