BORENOVIĆ ZVONI NA UZBUNU: “Izjave Milorada Dodika su opasne, ovo treba što hitnije zaustaviti…”

Predsjendik PDP-a Branislav Borenović jutros je za N1 govorio o aktualnim političkim pitanjima osvrćući se na današnji sastanak opozicije u RS-u.

Borenović je komentirao nedavne izjave Milorada Dodika da “Daytonski sporazum više ne postoji”.

“Mislim da su tvrdnje da se odustaje i napušta Dejtonski sporazum jako ozbiljne i opasne jer jedino što čuva BiH, samim tim i RS, je Dejtonski sporazum koji je definisao kako izgleda BIH, RS, entiteti i kojeg treba čuvati. Jako je loše da jedan od ključnih predstavnika iz RS daje takve izjave koje na neki način imaju sigurnosnu i geopolitičku dimenziju. Napuštati ili odustajati od Dejtona je opasna stvar, opasna igra koju treba što hitnije zaustaviti. Takve izjave ne doprinose stvaranju ambijenta u kojem će RS zadržati ono što je njena suština”.

Koliko je takva izjava opasna?

“Umjesto da se lideri stranaka posvete prevazilaženju ovog stanja i pitanja nametnutkog Inzkovog zakona, oni produbljuju krizu sa izjavama koje su štetne. Otvaranje pitanja Dejtona nas može uvesti u još veću krizu koja može duže trajati. Svako pitanje preuređenja ove zemlje kroz neki novi Dejton je pitanje koje može proizvesti određene političke posljedice. Mislim da se može napraviti unutrašnji dogovor ako postoji politička volja”, kazao je Borenović.

Dodaje kako ne vidi razlog zašto se ne može zaključiti interni sporazum “o prevazilaženju staja koje je napravio Inzko”.

“Vidjeli smo da se vladajuća koalicija uspjela dogovoriti oko NATO puta, akciza, onda ne vidim razlog zašto se ne može napraviti unutrašnji dogovor potom prevazilaženja stanja kojeg je napravio Inzko, napravio je politički haos. On je otišao kući, ostavio je iza politički haos, ogromne probleme, nesuglasice. To u kratkom roku treba pitanje razriješiti i staviti tačku na jedan period koji nam nije trebao u ovom momentu”.

Izjave Dodika da “Dejton ne postoji” ili da to “treba zaustaviti”?

“Ipak je ova izjava od prije nekoliko dana bila decidna, “odustaje se” ili “ne postoji” Dejton je alarm i pokazuje da se neko želi igrati političkom krizom i da ona što duže traje, ako je moguće do narednog oktobra kada su ti veliki i važni izbori za BiH. Imam osjećaj da se želi imati snažna politička tema koja će dominirati kako bi se odmaknuli od onoga što čini život u ovoj zemlji boljim”, ističe i dodaje da je upravo to jedan od razloga današnjeg sastanka opozicije.

“Zato smo i odlučili da danas razgovaramo kao lideri i pošaljemo snažnu poruku iz Banjaluke kao odgovor, očigledno neko želi da igra sa političkom vatrom u ovoj zemlji i krizu želi da drži što duže na sceni”.