Boris Johnson najavio je novi lockdown u Engleskoj koje će trajati najmanje do sredine februara

Britanski premijer rekao je da će lockdown tražiti od ljudi da ostanu kod kuće, a osnovne i srednje škole da se zatvore zajedno sa svim nebitnim trgovinama.
Studenti se neće vratiti u kampus, a restoranima će biti dozvoljeno pružanje usluga dostave.

Johnson je rekao da su mjere neophodne da bi se izbjegla preopterećenost zdravstvene službe Velike Britanije, jer zemlja vidi nagli porast slučajeva smrtonosnog virusa.

“Dok razgovaram s vama večeras, naše su bolnice pod većim pritiskom COVID-a nego bilo kada od početka pandemije”, rekao je.

Lockdown dolazi nakon što je Engleska zabilježila rekordnih 58.784 novih slučajeva koronavirusa i 407 smrtnih slučajeva.

Britanski opozicioni lider Sir Keir Starmer također je ranije zatražio potpuno zaključavanje na nacionalnom nivou, tvrdeći da vladin sistem slojeva – prema kojem je Velika Britanija podijeljena na četiri nivoa sa strožim ograničenjima u svakom, ovisno o širenju virusa – nije funkcionirao.

“Virus je izvan kontrole i znamo da sistem ne radi. Znam to, premijer to zna, a samim tim su i stroža nacionalna ograničenja neizbježna”,rekao je Starmer.

Posljednjih sedmica britansku vladu kritizirali su jer nije nametnula ograničenja onima koji ulaze u Veliku Britaniju, uključujući – kao i u drugim evropskim zemljama – zahtjev da novi dolasci pruže negativan test prije nego što im se dozvoli ulazak.

Ali Johnson je na udaru i onih iz njegove vlastite stranke i javnosti koji se protive većim ograničenjima kretanja ili strožoj blokadi.

U međuvremenu, Škotska će ući u još jednan lockdown zbog koronavirusa od večeras od ponoći do kraja januara, najavila je Nicola Sturgeon.

Škotska prva ministrica u ponedjeljak je parlamentu otkrila najnovije mjere jer je rekla da osjeća “veću zabrinutost” zbog trenutne situacije s COVID-19 u odnosu na prvi vrhunac u martu.