Boris Johnson: Vladimir Putin mi je u razgovoru zaprijetio ‘Trajat će samo minutu’

Boris Johnson, bivši britanski premijer, rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin prijetio raketnim napadom u “nevjerojatnom” telefonskom razgovoru prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Tadašnji britanski premijer rekao je da mu je ruski predsjednik rekao da će to trajati samo minutu. Johnson kaže da je ovaj razgovor s Putinom vodio u februaru 2022., a u njemu je upozorio ruskog predsjednika da bi rat bio potpuna katastrofa. Detalji njihova razgovora otkriveni su u BBC-jevom dokumentarcu o Putinovim odnosima s drugim svjetskim čelnicima.

Johnson je upozorio Putina da bi invazija na Ukrajinu donijela zapadne sankcije i više NATO snaga na ruske granice. Također je pokušao odvratiti rusku vojnu akciju govoreći Putinu da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u “u doglednoj budućnosti”.

“U jednom trenutku mi je prijetio i rekao – “Borise, ne želim te povrijediti, ali, s projektilom, to bi trajalo svega minutu” ili nešto slično. Veselo. Ali mislim da je, sudeći po vrlo opuštenom tonu koji je imao, po nekoj vrsti distanciranosti, samo podilazio mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore.”

Putin je bio vrlo ugodan na ovom najneobičnijem pozivu, rekao je Johnson. Nemoguće je znati je li Putinova prijetnja bila iskrena, piše BBC.

Međutim, s obzirom na prethodne napade Rusije na Britaniju, posljednji u Salisburyju 2018., svaka prijetnja ruskog čelnika, koliko god bila laka, vjerojatno će biti prijetnja koju Johnson nikada ne bi imao. Nema izbora nego da je shvati ozbiljno, dodaje BBC.

Devet dana kasnije, 11. februara, ministar obrane Ben Wallace odletio je u Moskvu kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom. BBC-jev dokumentarac ‘Putin protiv Zapada’ otkriva da je Wallace otišao s uvjeravanjima da Rusija neće napasti Ukrajinu, ali je rekao da obje strane znaju da je to laž.

Opisao je to kao “demonstraciju siledžijstva ili snage, a to je: lagat ću ti, znaš da lažem i znam da znaš da lažem i još ću ti lagati”.

“Mislim da se radilo o tome kako poručiti “ja sam moćan”, rekao je Wallace.

Rekao je da je “prilično jeziva, ali izravna laž” potvrdila njegovo uvjerenje da će Rusija izvršiti invaziju. Dok je napuštao sastanak, rekao je da mu je general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog štaba Rusije, rekao da “nikada više neće biti poniženi”.

Manje od dvije sedmice kasnije, kad su tenkovi prešli granicu 24. februara, Johnsona je usred noći probudio telefonski poziv predsjednika Zelenskog.

“Zelenski je vrlo, vrlo miran”, prisjetio se Johnson. “Ali, reko mi je, znaš, oni napadaju posvuda.” Johnson kaže da je ponudio pomoć u prebacivanju ukrajinskog predsjednika na sigurno.

“Nije to prihvatio. Herojski je ostao gdje je bio”, zaključuje Johnson.