Boris Tadić: Vučić je oživio i produbio Miloševićevo naslijeđe!

Danas je Srbija civilizacijski potpuno drugačija zemlja u odnosu na onu prije 2012., smatra bivši predsjednik Srbije Boris Tadić komentirajući devete godina Vučićevog SNS-ovog režima.

Bitna je razlika u tome što smo se bavili autoritarnom ostavštinom Miloševićevog vremena, a Vučić je tu ostavštinu ne samo vratio, već je i produbio opasnim elementima totalitarizma, kaže u intervjuu u izdanju Nedeljnika.

“Taj se pogubni trend ogledao prije svega u području sistemskog uništavanja političke kulture, koja je u Srbiji tradicionalno vrlo krhka. Međutim, u okolnostima tako sistemskog kulturnog i duhovnog, ali i ekonomskog osiromašenja naših građana, ova je vlada vrlo lako i brzo došla u položaj da umjesto da upravlja državom, ona upravlja subjektima. Subjekti izloženi jednostranom ispiranju mozga, bilo od strane režima pod nadzorom medija ili od dijela oporbe i velikog kapitala”, rekao je.

“Posljedica je zastrašujuća asimetrija ne samo između vlade i oporbe, već i unutar same oporbe, jer je očito da neke stranke i njihovi čelnici svoju moć crpe i iz veze s velikim kapitalom, za razliku od većine protivnika koji su medijski i politički prostor sveli na razinu neodrživosti”, rekao je Tadić.

“U takvim okolnostima nije problem samo Vučić, već prije svega dogovor njegovog krupnog kapitala i onog koji mu se ovog trenutka, naizgled, suprotstavlja. Tako možemo doći ne samo u situaciju medijskog duopola, već zakonomjerno tome i političkog. Krupni kapitali, ako ne mogu da pobijede jedan drugog, uvijek imaju tendenciju da nađu zajednički jezik. Ukoliko do toga dođe, a na tom smo putu uveliko, to bi bio konačni kraj politike, koje nema bez slobodne konkurencije i demokratije, koje nema bez istinito i objektivno informisanog građanina”, kaže on.

Dodaje da SNS krivi za “potpuno sistemsko uništavanje temelja srpskog društva i države, odnosno svega”.

„Međutim, najveći je problem što je njihova metodologija vlasti takva da upravljaju ne samo svojim glasačima, već i percepcijom oporbenog biračkog tijela. Dakle, danas Vučićev režim koristi sofisticirane propagandne tehnike za odabir idealnih oporbenih vođa, upravljanje medijima i političke agende oporbe i dijela javnog mnijenja oporbe, a da toga nismo ni svjesni”, rekao je.