Borrell poručio: BiH i EU su sestre blizanke, temelje se na istim vrijednostima

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell danas boravi u posjetu Sarajevu.

Podsjetio je tijekom konferencije za novinare da se danas obilježava odlučujuća prekretnica, jer je prošlo 25 godina od završetka rata, čije su rane i danas vidljive.

“Danas, tijekom svog posjeta Sarajevu, želio bih podijeliti dvostruku poruku, moja poruka je da je budućnost EU u BiH, to je naš zajednički cilj i podvlačim svoju predanost”, Rekao je Borrell.

Kaže da politički čelnici također moraju preuzeti svoj dio odgovornosti da bi postigli taj cilj i da moraju djelovati kako bi omogućili potrebne reforme.

“Unija ne otkazuje razlike i razlike ne sprečavaju jedinstvo, zahvaljujući ujedinjenim razlikama još ste jači”, rekao je.

Kaže da postoje i druge veze između EU i Bosne i Hercegovine, jer je EU projekt za prevladavanje prošlih tragedija, a jedna od njih započela je u Sarajevu.

“Znam da je članstvo u EU i dalje temeljni prioritet u Bosni i Hercegovini, više od 70% izražava podršku ovom cilju, to je pitanje oko kojeg se političari i javnost slažu”,
“Istodobno, moram uzeti u obzir da ovaj put još nije gotovo, ima još puno posla. “Kroz svih 25 godina EU je bila s Bosnom i Hercegovinom, ne samo financijski, već i suočena s najtežim trenucima sukoba”, rekao je Borrell.

To je, kaže, proces koji zahtijeva vrijeme i raspravu.
„Nismo ovdje da držimo lekcije i propovijedi, ali dijelimo iskustva. Dolazim iz Španjolske i ova je država primjer decentralizirane regulacije s građanima koji su uspjeli proći kroz povijest nasilja. Nacionalisti su ostavili podjele i primjedbe, ali mi smo ih prevladali. Kako? ‘Ili’ Što? Učinili smo tri stvari. “Prihvatili smo demokraciju, dobili smo pomirenje i postali smo član EU”, rekao je Borrell.

Primijetio je da je bilo izbora nakon rata i da je glas naroda bio jasan, da je došlo do pomirenja i da je to najvažniji korak u budućnosti.

“Bilo je onih koji su izbjegavali izvođenje pred lice pravde, ne tvrdim da je ovo najbolji način, ali jesmo. Sedam godina nakon Frankove smrti, socijalisti su preuzeli vlast. Koliko smo transformacija morali proći da bismo postali članicom EU, gotovo 15 godina čekanja.

U međuvremenu smo pripremili plan transformacije tvrtke. Pomirenje je postalo nusproizvod napornog rada i ulaganja na putu u EU ”, objasnio je.