Bosanac u Austriji osuđen za prevaru: Od firme je napravio vlastiti bankomat

Državljanin BiH je jučer u Riedu, u Austriji, osuđen na dvije i po godine zatvora jer je navodno lažnim fakturama i dostavnicama “izvukao” najmanje 300.000 eura iz mesne kompanije Innviertel. Državni tužilac je primijetio da su računovodstvo i interna revizija u kompaniji zakazali, te da je optuženi to prepoznao i koristio kao “samouslužni komplet za prevarante”.

„Napravio je vlastiti bankomat“, rekao je sudija.

Državni tužilac Rieda je dvostrukog osuđenika optužio za tešku prevaru. On se, kako se navodi, predstavljao kao šef slovenačke kompanije i od 2017. do 2020. izvlačio velike sume iz preduzeća u Gornjoj Austriji – prema optužnici oko 2,3 miliona eura – izdavanjem dostavnica i faktura, a da ništa nije isporučeno, navodi se u optužnici. Prevaru je otkrio zaposlenik mesne kompanije tek 2020.

Optuženi je na početku suđenja iznenađujuće pred sudom iznio drugačiju verziju: palete i kutije je dostavljao kompaniji od 2015. godine. Nakon nekog vremena, dvoje zaposlenih su rekli da žele zaraditi nešto novca. Isto bi uradili i sa drugim dobavljačima. Naime, istovario je samo dio robe, ali je cijeli teret bio potpisan, shodno tome je objasnio sistem. Ukradeni novac je podijeljen, njemu samom je mjesečno ostajalo 2.000 do 3.000 eura. Njegov branilac priznao je 100.000 eura štete od navodnih 2,3 miliona eura.

Nakon što je optuženi razotkrio navodni sistem podmićivanja kompanije i optužio dvojicu zaposlenih – koji su to negirali – suđenje je odloženo u junu prošle godine kako bi se omogućile dalje istrage i ispitivanje svjedoka. Sudskom vijeću su u srijedu prezentovani raezultati istrage i saslušani su svjedoci. Pozvan je zamjenik šefa revizije velike korporacije kojoj kompanija Innviertel pripada od 2016. godine. Nakon što su se pojavile prve sumnje, zamolio ga je upravnik u Gornjoj Austriji da pogleda stvar. Njegov zaključak:

– Plaćali smo račune godinama, ali nema potvrde da smo dobili nešto zauzvrat, rekao je u srijedu na sudu. “Nemam dokaz o isporuci”, rekao je,

Ispitivanje nekoliko svjedoka iz kompanije pokazalo je da su se naređenja često davala samo telefonom i da nije postojao centralni sistem. Dostavnice su također mogle biti dostavljene kasnije putem e-pošte. “Prilika čini lopove”, rekao je tužilac u završnoj riječi. Optuženi je prepoznao i koristio “samouslužni komplet za prevarante zbog nefunkcionisanja računovodstva”. “Na stolu je činjenica da su kontrola i računovodstvo propali, ali to nije moja oblast odgovornosti.” Tražio je osuđujuću presudu. Branilac je tražio blažu kaznu.

Glavni problem bilo je pitanje da li se može dokazati šteta veća od 300.000 eura – što je važan limit za određivanje kazne. Sud je zaključio da je ova granica prekoračena. Optuženi je proglašen krivim za tešku prevaru, a sudija je smatrao dokazanim da je optuženi ukrao novac lažnim dostavnicama, čak i ako je smatrao vjerodostojnim “nagađanje” da je u kompaniji možda neko znao za to.

Optuženi je osuđen na dvije i po godine zatvora i kompaniji mora isplatiti 300.001 euro odštete. Obje strane su izjavile odustajanje od žalbe. Presuda je stoga konačna, piše portal Vol.at.