Nakon mnogo najava i priča po lokalnim strip kuloarima u oktobru 1994. godine, u jeku žestoke agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, na novinskim kioscima Sarajeva se pojavio prvi bosanskohercegovački propagandni ratni strip – Bosmen, kreiran i tiskan u opkoljenom Sarajevu. Zamisao je bila da se po uzoru na poznatije strip junake zapada, poput “Kapetan Amerika”, koji se borio protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, stvori jedan bosanski junak koji je branio Sarajevo i BiH u jeku agresije. Strip dakle govori o mladiću koji se bori protiv “najezde podivljalih četnika” koji nastoje zauzeti Sarajevo. Riječ je o Sarajliji koji izbijanjem rata, po ugledu na američke superheroje, zadobija natprirodne sposobnosti. Bosmen je bio obučen u crnu majicu sa krilatim bosanskim štitom na grudima, na kojem su se nalazili ljiljani. U rukama je nosio popularni pištolj “tetejac” i pušku “pumparicu”.

Osnovni cilj stripa je bio razvijanje patriotizma kod čitalaca, ljubav prema BiH i želja da se mladi naraštaji odluče za odbranu domovine. Strip je ipak bio namijenjen uglavnom djeci, kojoj je u ratnim strahotama Sarajeva nedostajalo zabave. Izdavač je bio PP “Hasanbegović trans International”. Samog Bosmena scenarista Jusuf Hasanbegović je stvorio po ugledu na anonimne junake sa sarajevskih ulica, koji su se borili u trapericama i patikama i odbranili Sarajevo u presudnim bitkama. Na crtežu je radio Ozren Pavlović. Kako su autori naveli: “(…)Bio je to bosanski čovjek ili Bosmen, poseban po mnogo čemu. Bosmen čovjek, nadčovjek, Bosmen, oličenje plemenitosti i poštenja, ali i ratnika kakvog čovječanstvo dosada nije imalo priliku upoznati. (…)I pobjede za svoj narod, jer Bosmen ne zna za poraz, Bosmen to su pobjede”.

Bosmen je planiran da izlazi i u narednom periodu rata, uz određene dorade svakog mjeseca, zbog čega je sakupljen veliki broj donacija poznatih firmi, a finansijsku pomoć pružio je i Merhameta te Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tiraž prvog broja je bio 5 000 primjeraka, a prodavao se po cijeni od 2 njemačke marke. Nažalost tokom rata je izašao samo jedan broj spomenutog stripa.

Prošli članakKako su osmanske kazneničke ekspedicije protiv Bošnjaka utjecale da oni postanu manjina u Bosanskom ejaletu
Sljedeći članakGrebak – put patnje i stradanja stanovnika gornjeg Podrinja tokom agresija na Republiku BiH ali i simbol herojskog otpora